كارشناسی رسمی دادگستری در زیر شاخه عمران- راه و شهرسازی، یکی از فعالیتهای تخصصی مهندسین عمران است که وظیفه اصلی آنان، بررسی، ارزیابی و نظارت بر مسائل فنی و حقوقی در زمینههای مربوط به ساخت و ساز، راه سازی و مسائل عمرانی است. کارشناسان رسمی عمران، در این زمینهها نظرات قضایی و حقوقی برای مسائل حقوقی ارائه داده و بر روی این مسائل نظارت دارند.
افرادی که واجد شرایط شرکت در آزمونهای ورود به دادگستری در زمینههای مربوط به راه و ساختمان باشند، با کسب نمره قبولی در این آزمون، میتوانند فعالیت رسمی خود را به عنوان کارشناس دادگستری آغاز کنند. این افراد، وظایف و مسئولیت های متعددی دارند و میتوانند در زمینههای شغلی متفاوتی مشغول به کار شوند.
در ادامه ، به بررسی دقیقتر این آزمون، موقعیت شغلی و وظایف کارشناسان دادگستری در زمینه مهندسی عمران پرداخته خواهد شد.
وظایف کارشناس دادگستری راه و ساختمان:
کارشناسان دادگستری در زمینه عمران که با نام راه و ساختمان نیز معرفی میشود، وظایف متعددی دارند. این وظایف در زمینه حل و فصل اختلافات قضایی در پروژههای عمرانی، ساختمان و راه سازی است . از اصلیترین این وظایف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارزیابی کیفیت ساخت و ساز:
در این بحث، کارشناس سازه و پروژه را از جهات مختلفی مورد بررسی قرار میدهد. این ارزیابی بر روی تمامی پروژههای ساختمانی و عمرانی صورت میگیرد تا اطمینان حاصل شود که مراحل و کیفیت ساخت بر اساس استانداردها و مقررات ملی انجام شده است . علاوه بر این، کیفیت مصالح را نیز مورد بررسی قرار داده؛ و نیز نقشه و طرحها را بررسی میکند تا از اجرای صحیح آن اطمینان حاصل شود.
- تشخیص علل خسارات و تعیین مقصر:
در شرایطی که آسیبی به سازه و پروژه وارد شده باشد، کارشناس باید میزان و علت آن را بررسی کند. این علت میتواند مواردی مثل تشخیص مصالح نامرغوب، اجرای غلط روند ساخت و ساز، نقص در طراحی و … باشد که کارشناس نظرات تخصصی خود را ارائه داده و میزان تقصیر طرفین را مشخص میکند .
- رسیدگی به دعاوی حقوقی:
از دیگر وظایف کارشناس دادگستری عمران، ارائه نظرات تخصصی به دادگاه ها و مراجع حقوقی است. این نظرات در زمینه مسائل و پروندههای مرتبط با ساخت و ساز، راه سازی، عمرانی و … خواهد بود. کارشناس باید در جلسات دادگاه حضور پیدا کرده و در خصوص مسائل فنی و تخصصی به سوالات قضات و وکلا پاسخ دهد. از دیگر وظایف این شاخه کاری، تهیه و ارائه گزارشهای کارشناسی دقیق و جامع برای ارائه به مراجع قضایی است.
- ارزیابی و بررسی وضعیت راه و زیرساخت:
علاوه بر رسیدگی به وضعیت ساخت و ساز سازهها، کارشناسان عمران بر وضعیت راه و زیرساختها نیز نظارت دارند. در این زمینه، کارشناس وضعیت فنی راه، پلها، تونلها و دیگر زیرساختهای حمل و نقلی را ارزیابی کرده و کیفیت آنان را بررسی میکند. در این شرایط، میتواند به منظور بهبود یا ترمیم آنان، راهکارهایی را نیز ارائه دهد. در صورتی که آسیبی به این بخش وارد شده باشد، کارشناس میزان خسارت را مشخص کرده و هزینههای لازم برای بازسازی را اعلام خواهد کرد.
- بررسی قراردادها:
کارشناسان دادگستری بر روی قراردادهای پیمانکاری نظارت داشته و آنان را از نظر تطابق با قوانین و مقررات موجود تحلیل و بررسی میکنند. همچنین در صورتی که در قراردادها اختلافی ایجاد شود، مثل تاخیر در اجرا، تغییرات در پروژه و ایجاد دیگر هزینههای اضافی، باید نظرات کارشناسی ارائه داده تا این اختلافات حل شوند.
- ارزیابی زمین و ساختمان:
بررسی و تعیین کیفیت و ارزش زمین ساخت و ساز از دیگر موارد مهم در حیطه فعالیت کارشناس عمران است که نقش مهمی در خرید و فروش، ضمانت بانکی، ارزیابی مالی، حل اختلافات ملکی و … خواهد داشت.
- ارزیابی و تعیین خسارات:
در صورتی که به یک سازه عمرانی یا ساختمانی خسارتی وارد شود، چه خسارات بر اثر بلایای طبیعی و یا سو مدیریت، کارشناس عمران باید میزان خسارت را محاسبه و تعیین کرده و نظرات تخصصی در زمینه ترمیم، بازسازی و محاسبه هزینه های مربوطه ارائه دهد.
- دیگر وظایف:
از دیگر وظایف کارشناسی دادگستری عمران میتوان به نظارت بر اجرای پروژهها ، تدوین و ارائه گزارش کارشناسی، بازرسی و کنترل پروژه، همکاری با نهادهای قضایی و اجرایی، و غیره اشاره کرد.
آزمون کارشناسی رسمی دادگستری عمران:
آزمون کارشناسی رسمی دادگستری عمران توسط قوه قضاییه برگزار شده و هدف آن ، انتخاب و تایید کارشناسان از نظر دانش فنی و تخصصی در حوزههای عمران، راه سازی و ساختمان است.
این آزمون در دو بخش کتبی و شفاهی برگزار میشود.
در بخش کتبی ، سوالاتی تستی و تشریحی ارائه شده و در صورت کسب نمره قبولی در این بخش، داوطلب به مرحله آزمون شفاهی راه پیدا خواهد کرد.
پس از اعلام نتایج و قبولی در این دو بخش، پروانه کارشناسی دادگستری ارائه شده و فرد قادر به شرکت در فعالیتهای قانونی به طور رسمی خواهد بود.
این آزمون شامل سه بخش اصلی است که هرکدام دارای منابع و دروس تخصصی ویژه خود هستند.
- منابع سه گانه در آزمون کارشناسی دادگستری عمران، شامل دروس عمرانی، مبانی مهندسی عمران، مهندسی سازه، مهندسی ژئوتکنیک، راه سازی حمل و نقل، مهندسی آب و فاضلاب، و نقشه برداری است.
- دروس معامله ساختمان به طور تخصصی به جنبههای اقتصادی و معاملاتی پروژه پرداخته و شامل دروسی از جمله اقتصاد مهندسی، قیمت گذاری و برآورد هزینه، مدیریت پروژه، قراردادهای پیمانکاری و … است.
- دروس حقوقی ، مبانی حقوقی و قانونی را بررسی کرده و بر روی پروندههای قضایی کار میکند . دروس این مبحث شامل حقوق مدنی و تجاری، حقوق ساخت و ساز، حقوق مالکیت و اراضی، مسئولیتهای حقوقی مهندسین و … هستند.
شرایط شرکت در آزمون کارشناسی رسمی دادگستری عمران:
برای شرکت در این آزمون، داوطلبان باید از چند نظر واجد شرایط باشند:
- داوطلب باید دارای حداقل مدرک کارشناسی در یکی از رشتههای عمران، راه و ساختمان یا دیگر رشتههای مرتبط باشد . مدارک تحصیلی این افراد باید مورد تایید وزرات علوم، تحقیقات و فناوری ایران باشد.
- داوطلب باید دارای حداقل 5 سال سابقه کاری مفید در رشته عمران و ساختمان بوده و این فعالیت پس از دریافت مدرک کارشناسی باشد. فعالیت کاری شامل فعالیت در شرکتهای ساختمانی، تدریس در دانشگاه، مشاوره عمرانی و غیره خواهد بود.
- حداقل سن مجاز برای شرکت در این آزمون، 30 سال و حداکثر 65 سال است.
ثبت نام آزمون کارشناسی دادگستری عمران:
برای شرکت در این آزمون، داوطلب باید چند مرحله را سپری کند.
ثبت نام از طریق سایت رسمی قوه قضاییه در بخش ثبت نام آزمون کارشناسی رسمی دادگستری صورت میگیرد. با ورود به سایت در زمان مقرر ثبت نام ، داوطلب باید وارد سایت شده و یک حساب کاربری ایجاد کند ( میتواند از قبل حساب ایجاد کرده و وارد همان حساب شود.). ثبت نام در این سایت نیاز به مشخصات کامل شخصی مثل نام و نام خانوادگی، شماره ملی، ایمیل و شماره تلفن همراه دارد. سپس یک رمز عبور ایجاد کرده و آن را ذخیره نماید.
در گام بعدی، وارد بخش ثبت نام شده و فرم ثبت نام را تکمیل کند. اطلاعاتی که در این بخش درخواست میشود شامل انواع اطلاعات شخصی، مدارک تحصیلی، رزومه کاری و دیگر گواهیهای مرتبط هستند.
علاوه بر این ، نیاز به پرداخت هزینه نیز وجود دارد . هزینه باید از طریق درگاه پرداخت الکترونیکی پرداخت گردیده و سپس کارت ورود به جلسه قابل دانلود ارائه میشود.
تمامی اطلاعات باید دقیق باشند. تا زمان ثبت اطلاعات، قابلیت ویرایش وجود دارد اما پس از ارائه برگه ورود به جلسه، این قابلیت دیگر ارائه نخواهد شد.
آمادگی آزمون کارشناسی رسمی دادگستری:
به منظور افزایش آمادگی داوطلبان ، پیش از آزمون برخی منابع توسط سایت مقررات ملی ساختمان ارائه میشوند. مسائل آزمون از بین این منابع بوده و مطالعه آنان، شانس قبولی در آزمون را تا حدود بسیاری افزایش خواهد داد.
منابع و دروسی که پیشتر به آنان اشاره شد، از ضروریات قبولی در آزمون دادگستری عمران بوده و داوطلب باید آمادگی و علم بالایی در زمینههای فوق به دست آورد.
از طرف دیگر، شرکت در دورههای آموزشی تخصصی، شانس قبولی را بیش از پیش افزایش میدهد. در دورههای آموزشی معتبر، از جمله دورههای آموزشی تخصصی مهدی دریانی، منبع آزمون به طور کامل معرفی شده و مورد آموزش و بررسی قرار میگیرند. این اموزشها در بودجه بندی زمانی مناسبی بوده تا تمامی مباحث به طور کامل مطالعه و دوره شود. همچنین نمونه سوالات آزمونهای قبلی، جلسات رفع اشکال، جلسات حل مسائل و … نیز برگزار شده تا سطح آمادگی داوطلب افزایش یابد.
جدول خلاصه:
کارشناسی دادگستری عمران: | توضیحات: |
وظایف : | بررسی و ارزیابی فنی، ارائه نظرات کارشناسی، ارزیابی خسارات. |
آزمون: | آزمون کتبی و شفاهی. |
دروس آزمون: | دروس عمران، معامله ساختمان و دروس حقوقی. |
شرایط شرکت در آزمون: | مدرک کارشناسی به بالا در رشته های مرتبط، 5 سال سابقه کاری معتبر |
سوالات متداول:
هزینه شرکت در آزمون دادگستری راه و شهرسازی چقدر است؟
هزینه به طور سالانه متغیر بوده و در آخرین اطلاعات ، مبلغ 840 هزار تومان بوده است.
آزمون دادگستری راه و شهرسازی سالانه چند بار برگزار می شود؟
معمولا هر 3 الی 4 سال برگزار میگردد.
چقدر بعد از آزمون شفاهی کارشناسی دادگستری عمران، نتایج اعلام میشود؟
حدود یک ماه پس از اتمام آزمون شفاهی.