آزمون نظام مهندسی در رشتههای عمران، معماری، شهرسازی، تاسیسات مکانیکی و… در صلاحیتهای گوناگون نظارت، اجرا و طراحی برگزار میشود. جهت شرکت در این آزمون باید حداقل 3 سال از زمان دریافت مدرک کارشناسی شما گذشته باشد. آزمون نظام مهندسی به شکل کتاب باز و همراه با 60 سوال تستی برگزار میشود که برای قبولی باید به حداقل 30 سوال صحیح پاسخ دهید. برای قبولی در آزمون نظام مهندسی باید شیوه مطالعه خود را تحت نظر یک مدرس و پشتیبان باتجربه برنامه ریزی کنید. پس از قبولی در این آزمون، پروانه اشتغال به کار پایه 3 را دریافت میکنید که در موفقیت شغلی شما تاثیر زیادی دارد. در ادامه همراه ما باشید تا شما را جهت قبولی در آزمون نظام مهندسی راهنمایی کنیم.
آشنایی اولیه با آزمون نظام مهندسی
بسیاری از دانش آموختگان علوم مهندسی پس از اتمام دوران تحصیلات دانشگاهی خود به شرکت در آزمون نظام مهندسی فکر میکنند. این آزمون در صلاحیتهای متنوعی برگزار میشود و برای شرکت در آن باید برخی شرایط لازم را دارا باشید. مهمترین هدف افراد جهت شرکت در آزمون نظام مهندسی کسب پروانه اشتغال به کار و ارتقای درجه مهارتی در زمینه شغلی خود است. آزمون نظام مهندسی معمولاً 2 بار در طول سال (نیمه اول و دوم) برگزار میشود. برای موفقیت در آزمون نظام مهندسی باید دارای مدرس حرفهای و پشتیبانی آموزشی صحیح باشید و زمان مطالعه خود را به شکل دقیق برنامه ریزی کنید.
شرایط اصلی شرکت در آزمون نظام مهندسي
برای شرکت در آزمون نظام مهندسی باید دارای برخی شرایط اساسی را دارا باشید و مدارک لازم را به سازمان نظام مهندسی کشور ارائه دهید. افراد کارشناس ضمن گذشت 3 سال از دریافت مدرک خود، میتوانند در این آزمون ثبت نام کنند. در حالی که افراد کارشاس ارشد پس از دریافت مدرک خود باید 2 سال صبر کنند؛ این زمان برای افراد دارای مدرک دکترا حدود یک سال است. جهت شرکت در آزمون نظام مهندسی نیازی به کارت پایان خدمت وجود ندارد؛ با این حال بعد از قبولی به مدت 4 سال مهلت دارید که دوره سربازی خود را بگذارنید و پروانه اشتغال به کار خود را دریافت کنید.
آزمون نظام مهندسی شامل چه گرایشهایی است؟
گرایشهای متنوع مهندسی آزمون جداگانهای دارند و برای هر یک از آنها پروانه اشتغال به کار مخصوصی صادر میشود. افراد با در نظر گرفتن نوع تحصیلات دانشگاهی و علاقه خود میتوانند در هر یک از گرایشهای آزمون نظام مهندسی شرکت کنند. این آزمون برای گرایش مهندسی عمرانی در 3 صلاحیت نظارت، محسابات و اجرا برگزار میشود. سازمان نظام مهندسی برای رشته معماری در 3 صلاحیت طراحی معماری، نظارت و اجرا آزمون برگزار میکند. همچنین برای گرایشهای تاسیسات برق و مکانیک در 2 صلاحیت طراحی و نظارت آزمون برگزار میشود. این در حالی است که رشتههای نقشه برداری، شهرسازی و ترافیک تنها یک آزمون نظام مهندسی دارند.
چگونه برای آزمون نظام مهندسی مطالعه کنیم؟
بسیاری از افرادی سوال میکنند که برای قبولی در آزمون نظام مهندسی به چند ماه تلاش و مطالعه منابع آموزشی نیاز است؟ ضمن 2 الی 3 ماه تلاش مداوم و مطالعه دقیق منابع مورد نظر میتوانید در این آزمون موفق شوید. برای قبولی در آزمون نظام مهندسی باید شیوه مطالعاتی خود را به شکل دقیق برنامه ریزی کنید. انتخاب مدرس ماهر و پشتیبانی آموزشی صحیح از مهمترین مواردی هستند که برای قبولی در این آزمون باید در نظر بگیرید. تهیه منابع معتبر یکی از مهمترین مواردی است که قبولی شما در آزمون نظام مهندسی را تقویت میکند؛ برای خرید منابع آموزشی خود از یک مدرس باتجربه کمک بگیرید.
نحوه مطالعه منابع آزمون نظام مهندسی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بهگونهای که برخی از مطالب مربوط به این آزمون مهمتر از سایر بخشها هستند. بررسی آزمونهای نظام مهندسی سالهای قبل از اهمیت بالایی برخوردار است و به شما کمک میکند تا با مباحث اصلی آزمون آشنا شوید. پس از مطالعه منابع مورد نظر و مسلط شدن به مباحث مورد نظر باید سطح توانایی و علمی خود را مورد بررسی قرار دهید. برای این کار از خودتان یک آزمون (مشابه با شرایط آزمون نظام مهندسی) بگیرید و سطح عملکردی خود را بررسی کنید. همچنین در هنگام مطالعه منابع مورد نظر زمان خود را مدیریت کنید تا در جلسه آزمون نظام مهندسی با مشکل مواجه نشوید.
آزمون نظام مهندسی چگونه برگزار میشود؟
برای شرکت در آزمون نظام مهندسی باید بدانید که این آزمون تخصصی به شکل کتاب باز برگزار میشود و در جلسه آزمون میتوانید منابع مورد نظر را به همراه خود داشته باشید. در صورت تسلط کافی به منابع مطالعاتی، در روز آزمون سردرگم نمیشوید و جوابهای مورد نظر را به راحتی پیدا خواهید کرد. همراه داشتن انواع ماشین حسابهای ساده و مهندسی در این آزمون مجاز است؛ با این وجود نباید هیچگونه لپ تاپ، تبلت، موبایل هوشمند و … را همراه خود داشته باشید.
سازمان نظام مهندسی آزمونهای نظارت و اجرا را در مدت زمان 150 دقیقه برگزار میکند؛ در حالی که آزمون محاسبات حدود 210 دقیقه زمان دارد. هر آزمون مهندسی در رشتههای محسابات، نظارت و اجرا به صورت 60 سوال تستی برگزار میشود که برای قبولی باید حداقل به 30 سوال به شکل صحیح پاسخ دهید. در این آزمون هر 3 پاسخ اشتباه به معنای حذف یک پاسخ صحیح است؛ بنابراین تنها سوالاتی را جواب دهید که از پاسخ آن اطمینان دارید.
کسب پروانه اشتغال نظام مهندسی
پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی برای افراد متقاضی کد مخصوصی صادر میشود و افراد میتوانند پروانه اشتغال به کار خود را دریافت کنند. برای این کار باید مدارک قبولی خود را به سازمان نظام مهندسی ارائه دهید و دستور العملهای لازم را اجرا کنید. به عنوان نمونه جهت دریافت مدرک پایه 3 نظارت نظام مهندسی باید دو مهندس پایه یک تواناییهای شما را تایید کنند. همچنین جهت دریافت صلاحیت اجرا در رشتههای مهندسی گوناگون باید در دورههای مشخصی از سازمان نظام مهندسی شرکت کنید.
پروانه اشتغال به کار سازمان نظام مهندسی در پایههای 3، 2، 1 و ارشد صادر میشود؛ قبولی شما در آزمون نظام مهندسی به معنای دریافت پروانه اشتغال به کار پایه 3 خواهد بود. جهت ارتقای پایه پروانه اشتغال به کار نظام مهندسی خود باید از مراحل مشخصی عبور کنید و در آزمونهای مورد نیاز قبول شوید. این نکته را در نظر داشته باشید که ارتقای مدرک نظام مهندسی در سالهای اول کاری به مراتب سادهتر از سنین بالاتر است. به عنوان نمونه دریافت مدرک پایه دوم برای یک مهندس با ۶ سال سابقه کاری نسبت به یک مهندس با ۲۵ سال سابقه کاری آسودهتر خواهد بود.
مزایای کسب پروانه اشتغال به کار سازمان نظام مهندسی
قبولی در آزمون نظام مهندسی و دریافت پروانه اشتغال به کار مزایای زیادی را به همراه دارد و موفقیت فرد در زمینه شغلی خود را تضمین میکند. اخذ پروانه پایه سوم نظام مهندسی باعث تکمیل شدن رزومه کاری افراد میشود و در ورود سادهتر به بازار کار مهندسی نقش دارد؛ زیرا کارفرمایان به دنبال استخدام مهندسانی با مدرک علمی معتبر هستند. ایجاد شرایط مناسب برای تاسیس شرکت فنی یا دفاتر مهندسی از دیگر فواید دریافت پروانه اشتغال به کار سازمان نظام مهندسی است. ضمن اخذ این مدرک و تاسیس دفتر مهندسی، میتوانید به درآمد بالایی دست پیدا کنید.
اجاره پروانه نظام مهندسی حرفهای به دیگر شرکتهای مهندسی یکی از رایجترین راههای کسب درآمد از این مدرک است. به این صورت که در ازای اجاره سالیانه مدرک نظام مهندسی به دیگر شرکتها، فرد مهندس از یک درآمد ثابت بهرهمند میشود (بدون نیاز به انجام فعالیت فیزیکی و تلاش برای کسب درآمد). همچنین پروانه اشتغال به کار یک برگ برنده برای مهاجرت شما به سایر کشورهای دنیا است. بنابراین اگر در رشتههای مهندسی تحصیل کردهاید و به دنبال مهاجرت هستید، پیشنهاد ما دریافت پروانه اشتغال به کار است.
سخن پایانی
آزمون نظام مهندسی در رشتههای مهندسی گوناگون مانند عمران، شهرسازی، معماری و… در صلاحیتهای گوناگون برگزار میشود. برای ثبت نام در این آزمون از اخذ مدرک دکترا، ارشد و کارشناسی شما باید مدت زمانی مشخصی گذشته باشد. جهت موفقیت در آزمون نظام مهندسی باید برنامه خود را تحت نظر یک فرد متخصص طی کنید. مهندس دریانی دارای تجربه چندین ساله در زمینه پشتیبانی آموزشی آزمون نظام مهندسی کشور است. ضمن موفقیت در این آزمون، میتوانید مدرک پروانه اشتغال به کار خود را از سازمان نظام مهندسی کشور دریافت کنید.
سوالات متداول
آزمون نظام مهندسی در چه گرایشهایی برگزار میشود؟
این آزمون در گرایشهای معماری، عمران، تاسیسات مکانیکی و برق، نقشه برداری، ترافیک و شهرسازی برگزار میشود.
شرکت در آزمون نظام مهندسی به چه شرایطی نیاز دارد؟
گذشت 3 سال از اخذ مدرک کارشناسی و وجود سابقه کار در این زمینه از مهمترین شرایط لازم جهت شرکت در این آزمون هستند.
نحوه برگزاری آزمون نظام مهندسی به چه صورت چگونه است؟
این آزمون همراه با با 60 سوال تستی و به شکل کتاب باز برگزار میشود (مدت زمان آزمون نظارت و اجرا 150 دقیقه و آزمون محاسبات طراحی حدود 210 دقیقه است).
دریافت پروانه اشتغال به کار چه مزایای دارد؟
اخذ مدرک پروانه اشتغال به کار پایه ۳ باعث موفقیت شما در بازار کار و کسب درآمد بالاتر میشود