اگر شما به دنبال کسب پروانه کارشناس رسمی دادگستری خود هستید باید بدانید که برای به دست آوردنش نیاز است که در آزمون کارشناس رسمی دادگستری شرکت کنید؛ درصورتیکه بتوانید در این آزمون قبول شوید پروانه کارشناسی خود را دریافت کرده و میتوانید در دادگستری مشغول به کار شوید؛ بههرحال این شغل میتواند خوب و هیجانانگیز باشد و احتمالاً افراد مختلف زیادی برای بهدستآوردن این جایگاه تلاش خواهند کرد؛ اگر میخواهید درباره ثبتنام آزمون کارشناس رسمی دادگستری اطلاعات بیشتری کسب کنید بهتر است که در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
کارشناس رسمی دادگستری چه کسی است؟
قبل از اینکه درباره ثبتنام صحبت کنیم، بهتر است که بهصورت دقیق بفهمیم که کارشناس رسمی دادگستری چه کسی است و در طول روز چه وظایفی ممکن است داشته باشد؛ برخی از افراد خیلی با این حرفه و حساسیتش آشنا نیستند، به همین دلیل نیاز است که به این موضوع بپردازیم.
معمولاً خیلی کم پیش میآید، شخصی پیدا شود که روی بیشتر علوم و حرفهها تخصص داشته باشد؛ در شغلی مثل قضاوت تخصص داشتن در زمینههای مختلف امری واجب است تا شخص قاضی بتواند بر اساس هر شرایط بهترین حکم را اعلام کرده و عدالت را برقرار نماید.
ازآنجاییکه قاضیها نمیتوانند در همه امور متخصص باشند؛ دادگستری مجبور است برای پر کردن این خلا و رعایت عدالت از اشخاصی با نام کارشناس رسمی دادگستری استفاده نماید تا آنها قاضی را در تصمیمگیری کمک کرده تا طرفین به حق خود برسند.
شخص کارشناس در رشتهای که تحصیل یا کار کرده است متخصص بوده و باید به پروندههای شکایت نگاهی کارشناسانه داشته باشد و شواهد را از جهات مختلف بررسی کرده و نظر و رأی نهایی خود را به دادگاه تسلیم کرده و در اختیار قاضی مربوطه قرار دهد.
البته که حکم شما حکم نهایی دادگاه نخواهد بود؛ ولی حکم و قضاوتی که شما روی پروندهها انجام میدهید تأثیر بسیار زیادی روی رأی نهایی دادگاه خواهد داشت؛ قاضی مربوطه با استناد به حرفها و قضاوتهای شما گناهکار را شناسایی کرده و حکم نهایی را ابلاغ میکند.
ازآنجاییکه حکم نهایی شما روی دادگاه تأثیر دارد؛ پس بهتر است کاملاً با حواسی جمع پرونده را بررسی کرده و نظر خود را اعلام کنید؛ درصورتیکه دچار اشتباه شدید و پرونده به مسیر نادرستی رفت، باید در مقابل مقامات مربوطه پاسخگو بوده و از خود دفاع کنید.
زمان ثبتنام آزمون کارشناسی رسمی دادگستری
اگر بخواهیم به عقب نگاه کنیم و نگاهی به تاریخچه کارشناس رسمی بی اندازیم؛ متوجه میشویم که چنین شغل و قانونی ابتدا در سال 1317 به وجود آمد و به تصویب مقامات و تصمیمگیرندگان رسید تا اشخاص کارشناس بتوانند در دادگاه با نظرات خود قاضی را کمک کنند.
به همین جهت کارشناسان نیز توسط بخش فنی دادگستری انتخاب میشدند؛ همه کارشناسان زیر نظر بخش فنی دادگستری بودند و کارمند این بخش بهحساب میآمدند؛ اما با گذشت زمان این تصمیم دوامی نیاورد و کارشناسان رسمی از زیر نظر بخش فنی دادگستری در آمدند.
در حال حاضر کارشناسان رسمی زیر نظر کانون کارشناس رسمی دادگستری فعالیت میکنند؛ این کانون برای اولینبار در سال 1358 تأسیس شد و مورد قبول مراجع قانونی بود؛ در حال حاضر هر استان از ایران یکی از این کانونها داشته که کارشناسان در آن فعالیت میکنند.
برای ثبتنام آزمون کارشناس رسمی باید منتظر ابلاغیهها و اطلاعیههای این سازمانها باشیم؛ بهطورکلی این آزمون هر دو یا سه سال یکبار برگزار میشود و برگزاری آن بهصورت سالانه نیست؛ به همین دلیل کلی وقت دارید تا خودتان را برای این آزمون آماده نمایید.
چگونه در آزمون کارشناس رسمی دادگستری ثبتنام کنیم؟
قبل از ثبتنام آزمون کارشناس رسمی دادگستری باید به این موضوع اشاره کنیم که آزمون مربوطه توسط خود کانونهای کارشناسی برگزار نمیگردد؛ در حال حاضر برگزاری این آزمونها در اختیار سازمان سنجش ایران قرار گرفته است و باید در آنجا مراحل ثبتنام را پیگیری نمایید.
در ابتدا شما باید وارد سایت سامانه سنجش شوید؛ پس از آن بهتر است که به دنبال دفترچه آزمون کارشناس رسمی دادگستری بگردید و آن را دانلود نمایید؛ اطلاعات مختلفی درباره نحوه برگزاری و شیوه طرح سؤالات در این دفترچه نوشته شده که نیاز است آنها را برای آمادگی بیشتر مطالعه بفرمایید.
پس از آن برای ثبتنام در آزمون نیاز است که کارت اعتباری سازمان سنجش را از سایت خریداری نمایید؛ پس از پرداخت هزینهها و خرید کارت یک کد 16 رقمی به شما داده خواهد شد که حتماً آن را یادداشت کنید؛ هزینه کارت اعتباری معمولاً هر ساله تغییر میکند؛ اما در آخرین دوره برگزاری، این کارت اعتباری 300 هزار تومان قیمتگذاری شده بود.
پس از آن تنها کافی است که وارد قسمت ثبتنام شده و کد کارت اعتباری خریداری شده خود را وارد کنید؛ در آخر نیز لازم است فرم مربوط به اطلاعات هویتی خود را کاملاً پرکرده و گزینه ثبتنام در آزمون را بزنید؛ بهتر است در هنگام پر کردن فرم نهایت دقت را داشته باشید تا اطلاعات غلط وارد نکنید.
ظرفیت پذیرفتهشدگان آزمون کارشناس دادگستری
در این آزمون برخلاف آزمون نظاممهندسی محدودیتی برای پذیرفتهشدگان در نظر گرفته شده است؛ آزمون کارشناس رسمی کاملاً رقابتی بوده و برای اینکه در لیست پذیرفتهشدگان قرار بگیرید نیاز است که حتماً خودتان را ازهرجهت برای آزمون نهایی خود آماده نمایید.
معمولاً میزان پذیرفتهشدگان هر ساله متفاوت بوده و به منطقهای که درآن آزمون میدهید نیز بستگی دارد؛ معمولاً هر ساله در دفترچه آزمون میزان پذیرفتهشدگان مجاز درج خواهد شد و برای اطلاع نیاز است که حتماً دفترچه را از سایت سنجش دانلود کرده و مطالعه بفرمایید.
مقدار پذیرفتهشدگان برای هر حرفه متفاوت است؛ به همین دلیل در این آزمون تنها نیاز است که شما با همصنفها و همرشتههای خود رقابت کنید تا به یک کارشناس رسمی و متخصص در حرفه خود تبدیل شوید و بتوانید در امور قضاوت به قاضی کمک کرده و روند پرونده را بهبود ببخشید.
لازم به ذکر است که برای ثبتنام آزمون کارشناس رسمی دادگستری شما باید در استان محل سکونت خود شرکت کنید؛ شما تنها مجاز به شرکت در آزمون استانی هستید که بومی آنجا محسوب میشوید و نمیتوانید بهعنوان مهمان به استانهای دیگر سفرکرده و در آزمون شرکت نمایید.
پس از ثبتنام آزمون کارشناس رسمی دادگستری چهکار کنیم؟
پس از ثبتنام نوبت به آمادهسازی خود برای آزمون خواهد رسید؛ شما باید سخت تلاش کنید و با مطالعه درست و اصولی بر تمامی منابع آزمون مسلط شده و بتوانید در آزمون ورودی موفق شوید و جزو پذیرفتهشدگان کانون کارشناس رسمی دادگستری استان خودتان باشید.
این آزمونها معمولاً از منابع دانشگاهی طراحی خواهند شد و شما میتوانید با مطالعه بهراحتی به تمام سؤالات پاسخ درست بدهید؛ البته باید حواستان به تایم نیز باشد و با مدیریت درست زمان به بیشتر سؤالات پاسخ درست دهید و به علت کمبود وقت در آزمون رد نشوید.
البته قبولی در آزمون کتبی پایان کار شما نیست؛ پس از آزمون کتبی که توسط سازمان سنجش برگزار میشود حال نوبت شرکت در آزمون شفاهی است؛ در این آزمون تنها کسانی شرکت خواهند کرد که توانسته باشند در آزمون کتبی نمره قبولی را کسب کرده و جزو نفرات برتر باشند.
به آزمون شفاهی مصاحبه نیز گفته میشود و شما باید در آزمون مصاحبه به سؤالات مختلفی پاسخ دهید تا کارشناسان مربوطه اطمینان حاصل کنند که شما صلاحیت بهدستآوردن این شغل را داشته باشید؛ موفقیت در آزمون کتبی صرفاً به منزله بهدستآوردن شغل نیست و باید برای مصاحبه نیز آمادگی کامل را داشته باشید؛ تا مورد تأیید کارشناسان مربوطه قرار بگیرید.
چگونه خود را برای آزمون کارشناس دادگستری به آمادگی کامل برسانیم؟
پس از ثبتنام آزمون کارشناسی رسمی دادگستری باید بهسختی مطالعه کنید؛ اما همیشه مطالعه سخت و زیاد بهترین گزینه برای موفقیت نیست؛ ازآنجاییکه بیشتر ما شاغل هستیم توان مطالعه بالا را نداریم و نمیتوانیم بهتمامی منابع آزمون تسلط پیدا کنیم.
بهترین راهحل برای شما این است که در کلاسهای آمادگی کارشناس رسمی دادگستری شرکت کنید تا در چندین جلسه به نهایت آمادگی برسید و بتوانید در هر دو آزمون کتبی و شفاهی بهترین خود باشید و به یک کارشناس رسمی دادگستری تبدیل شوید.
در این کلاسها بهصورت کاملاً اصولی و تخصصی تمامی منابع آزمون به شما آموزش داده خواهد شد؛ ازآنجاییکه تمامی آموزشها بهصورت کاملاً مفهومی هستند، جای حفظکردن مطالب آنها را به طور کامل یاد خواهید گرفت و به همین دلیل سر جلسه آزمون مشکلی برای پاسخدادن نخواهید داشت.
این آموزشات مفهومی در کنار تمرینهای مکرر و آموزش روشهای نوین تستزنی موجب میشود تا به طور کامل روی آزمون مسلط باشید و بتوانید در کمترین زمان ممکن به همه سؤالات پاسخ درست و کامل بدهید؛ البته همهوقت ما برای آمادهسازی آزمون کتبی هدر نخواهد رفت.
تدبیراتی نیز اندیشیده شده تا شما را بهصورت کامل برای آزمون شفاهی نیز آماده کنیم تا بتوانید در آنجا نیز مورد قبول سازمان قرار بگیرید؛ در این قسمت نیز اصول مختلفی همچون کنترل استرس و اضطراب به شما آموزش داده خواهد شد تا بتوانید راحتتر به سؤالات مطرح شده پاسخ دهید.
شما میتوانید برای دستیابی به همه اینها در کلاسهای کارشناس رسمی دادگستری مهندس مهدی دریانی شرکت کرده تا بهیکباره هم برای آزمون کتبی و هم برای آزمون شفاهی آماده شوید؛ در صورت نیاز میتوانید از مشاورههای قبل از ثبتنام نیز استفاده نمایید.
جمعبندی
در نهایت با ثبتنام آزمون کارشناس رسمی دادگستری همراه شما بویدم؛ یک شغل عالی و جالب که البته مسئولیت سنگینی نیز بر دوش شما خواهد گذاشت؛ اگر احساس میکنید در شغل و حرفه خود متخصص هستید میتوانید بهعنوان یک کارشناس در دادگستری فعالیت داشته باشید و به پیشرفت پروندههای مختلف کمک کنید؛ نکات مختلفی درباره این آزمون به شما گفته شد و همچنین به شما گفتیم که چطور میتوانید خودتان را برای آزمون آماده کنید.
جدول جمعبندی
سؤالات متداول
آیا ثبتنام آزمون کارشناس رسمی دادگستری محدودیت سنی دارد؟
بله برای اینکه بتوانید در این آزمون شرکت کنید شما باید حداقل 25 سال سن داشته باشید؛ در غیر این صورت مجاز به شرکت در آزمون نیستید.
از کجا باید در آزمون ثبتنام کنیم؟
برای اینکه بتوانید در آزمون ثبتنام کنید تنها کافی است که به سایت سازمان سنجش مراجعه کرده و بهصورت آنلاین در آزمون ثبتنام کنید.
سؤالات آزمون از کجا طرح میشود؟
تمامی سؤالات از کتابهای دانشگاهی مقطع کارشناسی طرح خواهد شد.