یکی از بزرگترین چالشهای پیش رو برای طراحان معماری، موفقیت در آزمون طراحی معماری نظام مهندسی است. موفقیت در این آزمون منجر به کسب مجوز برای ورود به این عرصه برای داوطلبین خواهد بود.
مدت زمان آزمون طراحی معماری محدود است. داوطلبین باید در مدت 6 الی 7 ساعت، طرح مورد نظر را ارائه دهند. به منظور کاهش اتلاف وقت، تجهیزاتی طراحی شده اند که کمک میکنند تا طراح بتواند در کوتاهترین زمان ممکن، نقشه خود را تحویل دهد. یکی از کاربردیترین این تجهیزات، شابلونها هستند. شابلون وسیلهای از جنس پلکسی است که حاوی طرحهای پرتکرار مثل پله، رمپ، دیوار و حتی دیگر جزئیات میباشد.
با کمک شابلون، زمان لازم برای صرف جزئیات پرتکرار، صرف ایده پردازی و خلاقیت و پرداختن به دیگر بخشهای نقشه خواهد شد. استفاده از شابلون طراحی معماری نظام مهندسی در آزمون معماری بلامانع بوده و داوطلب میتواند انواع این محصول را با خود در طی آزمون به همراه داشته باشد.
شابلون طراحی معماری نظام مهندسی چیست:
شابلونها مدلی از یک طرح هستند که به طراح کمک میکنند یک ایده را در کوتاهترین زمان و با دقت بالا ترسیم نماید. این وسیله در واقع یک الگو است که با توجه به نیاز طراح و ایده او، در ابعاد، نسبت و جزئیات متفاوت در بازار موجودند. استفاده از این وسیله در آزمونهای نظام مهندسی معماری بلامانع بوده؛ و امکان موفقیت داوطلب را افزایش نیز میدهد. چرا که دقت را به حداکثر رسانده و از اتلاف وقت نیز جلوگیری میکند.
انواع شابلون طراحی معماری نظام مهندسی:
شابلونها در طرحهای متنوعی موجود هستند. این طرحها میتواند در انواع اشکال دایره، ستون، پلهای، جای پارک و … باشد.
برخی از نمونههای تخصصی، شامل انواع رمپ، آسانسور، دربهای مختلف مثل درب پارکینگ و … هستند.
جنس این محصول معمولا از نوع پلکسی بوده و به منظور تسهیل مشاهده نقشه، از رنگ شفاف ساخته میشود.
شابلونها باید با کمک اتود مورد استفاده قرار بگیرند. بسته به نوع آن، میتوان از اتودهای 0.3 و یا 0.5 استفاده کرد.
کاربرد و مزیت شابلون های طراحی معماری نظام مهندسی:
استفاده از شابلون، به منظور تسریع در رسم اشکال تکراری مثل دیوار، پله و … است. با کمک این شابلونها، میتوان زمان لازم برای صرف اشکال تکراری را صرفه جویی کرده و ان را برای رسم اشکال مهمتر و خلاقانهتر به کار برد. به عنوان مثال، با کمک یک پکیج حرفهای، زمانی در حدود 1.5 الی 2 ساعت در زمان صرفه جویی میشود. طبیعتا میتوان این زمان را صرف پردازش ایدههای خلاقانه و یا بهبود جزئیات کار نمود. چرا که گرچه زمان آزمون در حدود 6 الی 7 ساعت است؛ اما داوطلبان بارها اعلام کردهاند که در مرحله عمل، این مقدار زمان برای پرداختن به جزئیات تکراری منجر به از دست رفتن زمان مفید شده است.
از طرف دیگر، شابلونها بر اساس آخرین ویرایش مباحث مقررات ملی ساختمان سازی تولید میشوند. در نتیجه خریداری این محصول کمک میکند تا استانداردها نیز رعایت شود.
برخی شابلون ها در ابعاد 1:100 و برخی دیگر 1:200 هستند. این امر قابلیت رسم با تمامی مقیاسها را برای طراح ایجاد میکند.
پکیجهای شابلون معماری:
طراحان تولید کننده این محصول همواره در تلاش بوده اند تا محصولاتی تولید کنند که نسبت به دیگر محصولات مشابه، کاربردیتر و جامعتر باشد. به همین دلیل، هر برند پکیجهایی ارائه داده که در آن سعی شده شابلونها جامعتر بوده و طرحهای گستردهتری را در بر بگیرد.
به عنوان مثال، برخی از این پکیجها حاوی انواع طرحهای شابلون بوده تا بتوان تمامی ترسیمات را در آن انجام داد. برخی دیگر، علاوه بر شابلون، دارای دیگر محصولات ضروری ترسیم از جمله گونیا، خط کشهای معماری و … نیز هستند.
استفاده از هریک از این پکیجها برای انواع خاصی از ترسیم مفید بوده و کمک میکند تا طراح تنها با خرید یک پکیج بتواند از تمامی اشکال مورد نظر خود بهرهمند شود.
بهترین شابلونهای معماری:
برخی از این شابلونها دارای طرحهای بسیار متنوع و گوناگونی هستند. به طوری که بعضا ممکن است شامل دکوراسیون خارجی مثل گلکاری، بوته و … نیز شود. بهتر است شابلونهایی خریداری شود که حاوی اشکال پرتکرار و ضروری باشد.
همچنین، توجه به جنس شابلون نیز حائز اهمیت است. این جنس باید به گونهای باشد که در مرحله اول مقاوم بوده، و نسبت به استفاده مداوم دچار تغییر فرم نشود. همچنین با قرار گرفتن در معرض برخی اسیبهای رایج مثل افتادن از سطوح، به سرعت دچار شکستگی نشود. چرا که احتمال افتادن از روی میز و دیگر سطوح امری رایج بوده و شکستن شابلون در حین آزمونهای مهمی همچون آزمون معماری، اتلاف وقت و از دست دادن نمره را به همراه خواهد داشت.
استفاده از شابلونهایی با ضخامت اتود 0.3 و 0.5 کمک میکند تا دقت کار افزایش پیدا کند. دقت مورد نظر در آزمونهای طراحی، دقتی در حدود 1:100 است. این امر نیازمند رعایت دقیقترین سطح دقت است. در صورت استفاده از شابلون با شیار بزرگتر، ممکن است این سطح دقت رعایت نشود.
برش شیارها در شابلونهای با کیفیت توسط برش لیزری باید انجام شده باشد. این امر منجر خواهد شد تا هیچگونه خطوط مورب میلیمتری روی آن وجود نداشته باشد.
فایل اتوکد شابلون:
برخی شابلونها علاوه بر نوع پلکسی، به صورت اتوکد نیز به افراد ارائه میشود. ارائه فایل اتوکد کمک خواهد کرد تا طراح بتواند برخی آیتمها را با توجه به نیاز و سلیقه خود، شخصی سازی کند. با ارائه فایل اتوکد، طراح تغییرات مورد نظر و مطلوب خود را روی آن اعمال نموده؛ سپس با مراجعه به مراکز ارائه دهنده خدمات برش لیزر، طرح مورد نظر خود را برش میدهد.
این کار باید روی پلکسیهایی با ضخامت 1.5 الی 2 میلیمتر بوده و برش آن نیز از نوع لیزری باشد تا دقت برش به حداکثر میزان خود برسد. برشهای دیگر ممکن است از دقت کافی برخوردار نبوده؛ علاوه بر این در هر نوع برش دیگر، با دقت بر روی خطوط بریده شده مشاهده میشود که خطوط برش به صورت نامسطح و ناصاف هستند.
پازل طراحی معماری چیست:
پازلهای طراحی در ابتدای ترسیمات به کار میروند. با کمک پازل میتوان بخشهای تکراری مثل پارکینگ ماشین و … را در یک محل جایگذاری کرد تا در صورت نیاز به جابجایی، بدون احتیاج به پاک کردن و ترسیم جای جدید، مجددا ان را در محل دیگری قرار داد. تفاوت آن با شابلون در این است که پازل را در ابتدای کار به منظور مشخص کردن جای مراکز ترسیم استفاده میکنند. در صورتی که شابلون در انتهای ترسیم و برای مشخص کردن جزئیات کار استفاده میشود.
پازل شامل طرحهایی همچون:
جای پارک (تکی، اتوبوسی، دوتایی و سه تایی)
استاپ رمپ
باکس پله و اسانسور( از نوع چسبیده بهم و مجزا)
هستند.
دیگر اقلام مورد نیاز و مجاز در آزمون طراحی معماری:
برخی آیتمها از ضروریات ورود به جلسه آزمون هستند. مواردی همچون کارت ملی، کارت ورود به جلسه و … . برخی دیگر از اقلام، مجوز ورود به سالن را دارند. در زیر به تمامی این موارد اشاره شده است:
ماشین حساب
مداد (4اچ و 5 اچ)
اتود ( در ابعاد 0.3 و 0.5 و 0.7)
قلم راپید یکبار مصرف 0.1
کاغذ شطرنجی و کاغذ پوستی
کاغذ کالک
چسب کاغذی
گونیا و خط کشهای ویژه ترسیم (از نوع فلزی و شیشهای )
شابلون و پازل
جزوه و دستنوشته
الگو
پاک کن و فرچه پاک کن
همچنین طبق قوانین ورود به جلسه، به همراه داشتن برخی مواد غذایی، تشکچه روی صندلی و … نیز بلامانع است.
اما بر اساس اخیرترین قوانین، اقلامی همچون کاغذ کاربن، سوزن کش و منگنه در آزمون مجاز نیستند. به همراه داشتن این موارد خلاف مقررات بوده و حتی در صورتی که در حین آزمون از آنها استفاده نشده باشد نیز خلاف قوانین بوده و مجازات به همراه خواهد داشت.
بهترین روش برای خرید شابلون معماری:
کیفیت شابلون و دقت آن در کیفیت کلی طراحی تاثیر مستقیم دارد. استفاده از شابلونهای بی کیفیت منجر به کاهش دقت طرح میشود. به عنوان مثال، برخی از پلکسیهای بی کیفیت به مرور زمان دچار کمی انحنا میشوند که این کار طبیعتا دقت کار را تا حدود زیادی از بین خواهد برد.
برای خرید، میتوان از طریق سایتهای معتبر مانند سایت مهندس مهدی دریانی اقدام به خرید نمود. بهتر است به طرح شابلونها دقت شود و گزینههای پرکاربرد و پرتکرار در حین ترسیم خریداری شود.
توصیه میشود کیفهای نگهدارنده شابلون نیز خریداری شود. این کیفها تا حدود زیادی از اسیبهای احتمالی به محصول جلوگیری کرده و خطر شکستگی و انحنا برداشتن آن را کاهش میدهد. همچنین با کمک یک کیف، میتوان تعداد زیادی شابلون را در یک کیف کوچک نگهداری کرد و حمل و نقل آن در زمان آزمون نیز آسان تر خواهد بود.
سخن نهایی:
استفاده از شابلون در طول مدت آزمون معماری، و برای طرح ترسیمها، نه تنها منجر به کاهش سطح خلاقیت نمیشود؛ بلکه با صرفه جویی در زمان و جلوگیری از هدر رفتن زمان مفید، کمک میکند تا طراح بتواند زمان مفید باقیمانده را صرف پردازش ایدههای خلاقانه و جدید کند.
توصیه میشود داوطلبین شرکت در آزمون معماری، شابلونهایی حاوی طرحهای پرتکرار خریداری کنند و از خرید پیکجهایی با طرحهایی که کمتر استفاده خواهد شد، محیط خود را شلوغ نکنند.
جدول جمع بندی
سوالات متدوال
شابلون طراحی معماری نظام مهندسی چیست:
شابلونها مدلی از یک طرح هستند که به طراح کمک میکنند یک ایده را در کوتاهترین زمان و با دقت بالا ترسیم نماید
کاربرد و مزیت شابلون های طراحی معماری نظام مهندسی:
استفاده از شابلون، به منظور تسریع در رسم اشکال تکراری مثل دیوار، پله و … است. با کمک این شابلونها، میتوان زمان لازم برای صرف اشکال تکراری را صرفه جویی کرده و ان را برای رسم اشکال مهمتر و خلاقانهتر به کار برد.
انواع شابلون طراحی معماری نظام مهندسی:
شابلونها در طرحهای متنوعی موجود هستند. این طرحها میتواند در انواع اشکال دایره، ستون، پلهای، جای پارک، سیمبولوژیهای الکتریکی و … باشد.