وقتی که افراد در رشته عمران مقطع کارشناسی را به پایان میرسانند، سه سال پس از فارغ التحصیلی قادر خواهند بود که در آزمونهای نظام مهندسی شرکت کنند. چنانچه افراد مهندس مایل هستند از مدرک کارشناسی ارشد برای ثبت نام در آزمون نظارت و اجرا استفاده کنند، باید از تاریخ فارغ التحصیلی ارشد آنها ۲ سال بگذرد و این زمان برای افرادی که دارای مدرک دکترا هستند، یک سال است.
پس از قبولی در آزمون، افراد مهندس میتوانند پروانه اشتغال نظارت و اجرا را از سازمان نظام مهندسی اخذ کنند و اشتغال خود را در این حوزه آغاز کنند که این مورد موجب میشود که اوضاع آموزشی، معیشتی و شغلی افراد مهندس بهبود پیدا کند.
معرفی آزمون نظارت و اجرا
آزمون نظارت و اجرا برای گرفتن پروانه پایه سه است که با گذشت زمان میتوان بر اساس قوانین سازمان نظام مهندسی به پروانه پایه دو و در آخر به پایه یک ارتقا داد که در این دو پایه ظرفیت اشتغال بیشتری وجود دارد. برای رسیدن به آنها باید در آزمون پایه سه قبول شد.
برای اینکه با آزمون نظارت و اجرا آشنایی کافی داشته باشید، باید به این نکات توجه کنید که تعداد سوالات در آزمون نظارت و اجرا شصت عدد است و برای قبولی باید ۵۰ درصد نمره را به دست آورید. یعنی هر کدام از افرادی که این حد نصاب را کسب کنند، میتوانند پروانه اشتغال را اخذ کنند.
بهتر است، بدانید که آزمون نظارت و اجرا به صورت تستی برگزار میشود و برای هر سه پاسخ اشتباه، یک نمره منفی دریافت خواهید کرد. هر کدام از این آزمونها دو و نیم ساعت طول میکشند که در حقیقت برای هر یک از سوالات فقط دو دقیقه و سی ثانیه فرصت دارید.
در دورههای پیشین دو آزمون نظارت و اجرا را در دو نوبت صبح و بعد از ظهر برگزار میکردند، اما از سال ۱۴۰۰ هر کدام از این آزمونها در دو روز متفاوت برگزار میشود. در سالهای اخیر آزمون نظارت و اجرا بیشتر به سمت سوالات محاسباتی و مفهومی رفته است. به همین علت زدن تست و مطالعه منابع از جمله شرطهای قبولی در این دو آزمون هستند.
منابع مطالعاتی آزمونهای نظارت و اجرا شامل ۲۲ مبحث مقررات ملی ساختمان، استاندارد ۲۸۰۰، راهنمای جوش و… است. این دو آزمون نیز مثل آزمون محاسبات به حالت کتاب باز برگزار میگردد. بنابراین در این دو آزمون افراد شرکت کننده میتوانند به همراه خود کتابها و جزوههای مورد نظر را داشته باشند.
با توجه به مفهومی شدن سوالات در سالهای اخیر، توصیه میشود که در دورههای آموزشی آزمونهای نظارت و اجرای مهندس دریانی شرکت کنید تا با استفاده از ترفندها و راهکارهایی که آموزش میبینید به راحتی در این دو آزمون موفق شوید.
قبولی در آزمون نظارت و اجرا
با توجه به اینکه منابع مطالعاتی بسیار زیاد هستند، فرصت زیادی برای آزمون خطا وجود نخواهد داشت. بنابراین باید از منبع مطالعاتی مناسب استفاده شود تا در کمترین زمان ممکن آمادگی لازم برای آزمون نظارت و اجرا به دست آید. به صورت کلی با توجه به آزمونهای چند سال اخیر، میتوان سوالات رشته عمران را به دو دسته زیر تقسیم کرد:
- اولین دسته سوالاتی هستند که از بند آیین نامهها به صورت مستقیم مطرح میشود و میتوان با مراجعه کردن به بندهای مربوطه و پیدا کردن آنها، پاسخ سوالات را یافت.
- سوالات دسته دوم سوالاتی هستند که از محاسبات و مفاهیم عمیق مباحث مطرح گردیدهاند که پاسخ دادن به این سوالات به تسلط و مطالعه قبلی مفاهیم، نیاز خواهد داشت.
داوطلبانی که در آزمون نظارت و اجرا شرکت میکنند، برای پاسخگویی به سوالات دسته اول مشکلی ندارند، اما در پاسخ دادن به سوالات محاسباتی و مفهومی اکثر افراد دچار مشکل میشوند. بنابراین استفاده از آموزشهای مهندس دریانی میتوانید نکات و مفاهیمی که برای پاسخ دادن به این دسته از سوالات مورد نیاز است را آموزش ببینید و گام موثری در راستای قبولی بردارید.
اهمیت کلید واژه برای آزمون نظارت و اجرا
در آزمون نظارت و اجرا فقط یک الی دو سوال از برخی مباحث مطرح میگردد. در صورتی که هر کدام از این مباحث تعداد صفحات بسیار زیادی دارند. بنابراین حجم مطالب بسیار زیاد خواهد بود و برای مطالعه دقیق آنها فرصت زیادی وجود ندارد. در اینجا میتوانید از کلید واژه استفاده کنید و با استفاده از آن بدون صرف وقت زیاد، آنها را مطالعه کرده و پاسخ سوالات را بدهید.
همچنین کلید واژه برای جواب دادن سوالاتی که بین چند مبحث، واژههای مشترک دارند، کاربردی خواهد بود. برای نمونه امکان دارد با توجه به اطلاعات صورت سوال تردید داشته باشید که آیا سوال مورد نظر از مبحث دوازدهم است یا دهم. اگر برای جواب دادن به این گونه سوالات برای بررسی و کشف مبحث و زمان کافی نداشته باشید، وقت شما هدر خواهد رفت. با کمک واژه کلیدی میتوانید آیین نامه راهنمایی را انتخاب کنید و سرعت جوابگویی خود را بیشتر کنید. در آموزشهای مهندس دریانی و درون پکیجها کلید واژههای تخصصی و کاربردی آورده شده است.
منابع آزمون نظارت و اجرا
در منابع آزمون نظارت و اجرا اشتراکات زیادی وجود دارد. همچنین این آزمونها با آزمونهای رشته معماری اشتراک زیادی دارند. به همین علت بعضی از موضوعات درسی را میتوان برای هر دو گروه معماری و عمران به صورت مشترک برگزار کرد.
درسی که باید برای داوطلبان به صورت مجزا ارائه گردد، در وب سایت ما به صورت اختصاصی در هر رشته تدریس خواهد شد. در روزهای ثبت نام، لیست کامل منابع هر یک از آزمونها در سایت inrb.ir قرار داده میشود.
در دورههای آموزشی مهدس دریانی همه منابع به صورت کامل آموزش داده خواهند شد و دسترسی کامل به آنها خواهید داشت. مدرسان به صورت آنلاین در تمام طول شبانهروز پاسخگوی شما خواهند بود.
نحوه مطالعه درست برای قبولی در آزمون نظارت و اجرا
داوطلبان آزمون نظارت و اجرا را میتوان به سه گروه زیر تقسیم بندی کرد:
- گروه اول افرادی هستند که سه سال از زمان فارغ التحصیلی آنها میگذرد و برای اولین بار در آزمون نظارت و اجرا شرکت میکنند و یا ممکن است که از زمان فارغ التحصیلی آنها بیشتر از سه سال گذشته باشد و درگیر کارهای اجرایی بوده و در آزمونها شرکت نکرده باشند. با توجه به اینکه اینکه این داوطلبان برای اولین بار در آزمون نظام مهندسی شرکت میکنند، در یک گروه جای میگیرند.
- دومین گروه داوطلبان آزمون نظارت و اجرا کسانی هستند که چند بار در این آزمون شرکت کردهاند، اما نمره حد نصاب را به دست نیاوردهاند. افرادی که بدون وقت گذاشتن در این آزمون شرکت میکنند، نمیتوانند ۵۰ درصد نمره را کسب کنند و نمره آنها کمتر از چهل درصد است. با توجه به اینکه در سالهای اخیر آزمون نظارت و اجرا به صورت مفهومی برگزار میشود، نمیتوانید بدون داشتن تسلط کافی در این آزمون موفق شوید.
- سومین گروه افرادی هستند که در این آزمون چند بار شرکت کردهاند و نمره بین ۴۰ تا ۴۹ را گرفتهاند. این افراد مفاهیم را درک کردهاند اما به علت چند بار موفق نشدن در آزمون، استرس زیادی دارند. این افراد باید خود را باور کرده و مطالعه جدی خود را آغاز کنند و تستهای مفهومی و تالیفی بزنند تا در این آزمون موفق شوند. این داوطلبان میتوانند در جلسات آموزشی ما شرکت کنند تا با تکنیکهای مدیریت زمان و زدن تست به خوبی آشنا شوند.
با توجه به اینکه داوطلبان آزمون نظارت و اجرا در کدام گروه قرار دارند، نحوه برنامهریزی و مطالعه آنها متفاوت خواهد بود:
- کسانی که در آزمون نظارت و اجرا شرکت میکنند، برای اینکه مطالعه درستی داشته باشند، در ابتدا باید یک بار آیین نامه را بخوانند و نحوه تقسیم بندی و تعداد فصلهای آن را تشخیص دهند. برای نمونه باید بدانند که مبحث نهم دارای ۲۴ فصل است و شامل موضوعات گوناگونی مانند پیچش، خمش و… است.
- در دومین مرحله باید پس از مطالعه هر یک از بخشها و مباحث، باید سوالات دورههای پیشین را مورد بررسی قرار دهید و سوالات آزمونها را به صورت تمرینی تکرار کنید. به این ترتیب با سوالات هر یک از قسمتها به خوبی آشنا خواهید شد.
- حال که متوجه شدهاید به چه صورتی سوالات از بندهای آیین نامه مطرح میشود، دوباره باید متن آیین نامه را به صورت عمیقتر و دقیقتر بخوانید.
- در این مرحله باید برای همه منابع آزمون نظارت و اجرا سه مرحله قبل را انجام دهید.
- باید سوالات آزمونهای قبل را پرینت گرفته و از خود آزمون بگیرید. در این مرحله باید میزان توانایی خود را ارزیابی کنید. در این مرحله هدف خود آزمایی است نه تمرین.
- در مرحله آخر برای اینکه شانس قبولی خود را در آزمون نظارت و اجرا بالا ببرید و یادگیری خود را افزایش دهید، باید از تستهای تالیفی استفاده نمایید.
جمع بندی
برخی از افراد مهندس نتوانستهاند از پروانه نظارت و اجرای خود، به درستی استفاده کنند. اما در صورتی که به مسئولیتها و مهارتها تسلط کافی داشته باشید، میتوانید درآمد خوبی از پروانه اشتغال نظام مهندسی به دست آورید. برای اخذ پروانه اشتغال باید در آزمون نظام مهندسی شرکت کرده و نمره حد نصاب را به دست آورید.
سوالات متداول
چرا باید در آزمون نظارت و اجرا شرکت کنیم؟
چون قبولی در آزمون نظارت و اجرا شرط اصلی پروانه اشتغال به کار و ورود به حرفه مهندسی میباشد.
آزمون نظارت و اجرا چند بار در سال برگزار میشود؟
به صورت کلی آزمون نظام مهندسی در طول سال دو بار برگزار میگردد.
آیا برای شرکت در آزمون نظارت و اجرا داشتن کارت معافیت یا پایان خدمت ضروری است؟
خیر. اما برای گرفتن پروانه اشتغال لازم است.