آزمون نظام مهندسی از جمله آزمونهایی است که افراد مختلف زیادی دوست دارند که در آن شرکت نمایند و پروانه نظام مهندسی خود را دریافت کنند. اما آیا شما بهطورکلی میدانید که آزمون نظام مهندسی چیست؟ بهاحتمال زیاد خیلی از افراد وجود دارند که اطلاعات کافی در این زمینه ندارند، به همین دلیل ما در ادامه این مقاله قصد داریم به سؤال آزمون نظام مهندسی چیست؟ پاسخ دهیم، پس بهتر است که در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
تعریف آزمون نظام مهندسی
آزمون نظام مهندسی آزمونی است که توسط سازمان نظام مهندسی برگزار میشود. سازمان نظام مهندسی که سالها پیش شروع به فعالیت کرد این وظیفه را دارد که بر روی تمامی ساختوسازهای موجود در سطح کشور نظارت داشته باشد و آنها را بررسی کند.
شما برای اینکه بتوانید پروانه اشتغال مهندسی را دریافت نمایید نیاز دارید که در آزمون نظام مهندسی شرکت نمایید. این آزمون شباهتی به کنکور دارد؛ اما در بسیاری از جهات از آزمون کنکور راحتتر خواهد بود و کار شما برای موفقیت در آن نیز راحتتر است.
در اولین مرحله باید اشاره کرد که این آزمون تنها 60 سؤال خواهد داشت که نیاز است حداقل به نصف آن پاسخ درست بدهید. این سؤالات بهصورت سطحی طرح میشوند و متن دقیق آیین نامهها هستند و پاسخ دادن به آنها راحتتر است. البته آزمون برخی از رشتهها از جمله معماری متفاوت است.
باید اشاره داشت که آزمون نظام مهندسی بهصورت کتابباز برگزار میشود. این بدین معنی است که شما میتوانید در روز آزمون منابع و جزوههای خود را همراه خود داشته باشید و در صورت نیاز برای پاسخ به سؤال از جزوات خود استفاده نمایید.
البته نکته قابلتوجه این است که زمان آزمون بهقدری نیست که شما بتوانید پاسخ همه سؤالات را از منابع پیدا کنید. به همین دلیل برای تضمین موفقیت نیاز است که حتماً به منابع تسلط کامل داشته باشید تا شانس قبولی شما برای آزمون بیشتر باشد و پروانه اشتغال دریافت کنید.
این آزمون برخلاف آزمون کارشناسی رسمی دادگستری یکمرحلهای بوده و تنها نیاز است که در آزمون کتبی شرکت کنید و پس از آن نیاز نیست که در مصاحبه کاری شرکت کنید و دریافت پروانه اشتغال را برای شما عزیزان راحتتر کرده است. این آزمون هیچ محدودیتی ندارد و ممکن است در یک دوره همه داوطلبان پذیرفته شوند.
مدرک دریافتی آزمون نظام مهندسی
مدرک آزمون نظام مهندسی دارای چهار سطح میشود که این سطوح شامل پایه سه، پایه دو، پایه یک و پایه ارشد خواهد بود که شما میتوانید تمامی این مدارک را دریافت نمایید. در این میان مدرک پایه سه از کمترین و پایه ارشد از بیشترین ارزش برخوردار خواهد بود.
درصورتیکه شما بتوانید حداقل نمره قبولی را دریافت نمایید، میتوانید مدرک پایه سه را دریافت کنید. نمره قبولی شما هیچ ربطی به پایه مدرک ندارد. برای مثال قرار نیست اگر بتوانید بهتمامی سؤالات طرح شده پاسخ درست دهید، مدرک ارشد را دریافت نمایید.
پس از اینکه مدرک پایه سه خود را دریافت نمودید میتوانید بهمراتب سطح مدرک خود را افزایش دهید و ارزش مدرک خود را بیشتر کنید. البته که این موضوع نیازمند گذشت زمان است و باید اشاره کنیم که قرار نیست این اتفاق خیلی سریع برای شما رخ دهد.
برای ارتقا مدرک پایه سه به پایه دو نیاز است که حداقل چهار سال از زمان اخذ مدرک پایه سه شما گذشته باشد. بهمراتب در صورت ارتقا مدرک پایه دو به پایه یک نیز باید حداقل پنج سال از زمان دریافت مدرک پایه دو شما گذشته باشد. زمان ارتقا مدرک پایه یک به ارشد نیز پنج سال خواهد بود.
البته باید اشاره داشت که برای ارتقا مدرک خود دیگر نیازی نیست که مجدداً در آزمون شرکت نمایید و خیالتان از این بابت راحت خواهد بود. معمولاً ارتقا سطح مدرک نظام مهندسی از دریافت اولیه این مدرک سختتر نخواهد بود و این موضوع بهخاطر آزمون است.
برخی از آموزشگاهها وجود دارند که مورد تأیید سازمان نظام مهندسی هستند، شما برای ارتقا سطح خود پس از درخواست نیاز دارید که در دورههای آموزشی یکی از آموزشگاههای تأیید شده شرکت نمایید و پس از اتمام دوره مدرک نظام مهندسی شما ارتقا خواهد یافت.
آزمون نظام مهندسی کی برگزار میشود؟
بهتر است که در ادامه پاسخ به سؤال آزمون نظام مهندسی چیست؟ به این سؤال نیز پاسخ دهیم که آزمون نظام مهندسی چه زمانی برگزار میشود و چه زمانی میتوان در این آزمون ثبتنام انجام داد تا اجازه دادن آزمون برای شما عزیزان نیز فراهم باشد.
بر اساس بررسی فعالیت سازمان نظام مهندسی، ثبتنام آزمون نظام مهندسی در ماههای مهرماه و اسفندماه خواهد بود و شما میتوانید تنها در این دو ماه برای دو دوره آزمون نظام مهندسی ثبتنام انجام دهید و شاید امکان تمدید زمان ثبتنام نیز وجود داشته باشد.
دررابطهبا زمان برگزاری این آزمون نیز باید اشاره کرد که تقریباً پس از دو ماه از پایان زمان ثبتنام، آزمون برگزار خواهد شد. بدین ترتیب یک آزمون در نیمه دوم؛ یعنی آذرماه و آزمون دیگر نیز در نیمه اول سال یعنی اردیبهشتماه برگزار خواهد شد.
البته باید اشاره کرد که این زمان ثبتنام قطعی نیست و ممکن است که زمان ثبتنام با تغییراتی مواجه شود و زمان ثبتنام و برگزاری آزمون دچار تغییرات و تحولات مختلفی باشد. به همین دلیل شما عزیزان باید حواستان به این موضوع باشد تا مشکلی پیش نیاید.
برای مثال آزمون نیمه اول سال 1403 در ماه تیر برگزار خواهد شد. البته که با توجه به اطلاعاتی که به دست آمده است آزمون با تاخیر مواجه شده است و قرار است که در دهه اول ماه مرداد برگزار شود که ثبتنام کنندگان این آزمون در نیمه اول باید حواسشان باشد.
بهطورکلی پیشنهاد میشود که بهصورت مکرر و دورهای وبسایت ما را مورد بررسی قرار دهید تا درصورتیکه خبر مبنی بر ثبتنام و برگزاری آزمون به بیرون درج کرد از طریق وبسایت ما بهراحتی متوجه شوید و در صورت نیاز ثبتنام نمایید.
شرایط ثبتنام در آزمون
شما برای ثبتنام در آزمون نظام مهندسی نیاز دارید که ابتدا مدارک اولیه خود را تهیه نمایید تا بتوانید این مدارک را در سایت مخصوص آزمون نظام مهندسی بارگذاری نمایید و فرایند ثبتنام خود را تکمیل نمایید. مدارک موردنیاز برای شرکت در آزمون عبارتاند از:
- تکمیل کاربرگ عضویت در سازمان نظام مهندسی
- اصل و تصویر شناسنامه خود
- اصل و تصویر کارت ملی خود
- اصل و تصویر مدارک دانشگاهی معتبر
- اصل و تصویر فیش واریزی حق عضویت سازمان نظام مهندسی
- دو قطعه عکس سهدرچهار رنگی
همچنین پس از دریافت مدرک تحصیلی خود به سابقه کار مرتبط به رشته خود احتیاج خواهید داشت. درصورتیکه سابقه کاری کافی را نداشته باشید، امکان ثبتنام در آزمون نظام مهندسی برای شما عزیزان وجود نخواهد داشت و باید به این نکته توجه داشته باشید.
برای دارندگان مدرک کارشناسی 3 سال سابقه کار مرتبط، برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد 2 سال سابقه کار و برای دارندگان مدرک دکترا نیز 1 سال سابقه کار موردنیاز است. کمتر از این مقدار قابل قبول نخواهد بود و فرایند ثبتنام شما تکمیل نخواهد شد.
همچنین باید اشاره کنیم که دارندگان مدرک دیپلم فنی نیز میتوانند در آزمون نظام مهندسی شرکت نمایند. امکان ثبتنام این افراد باسابقه کاری و سن آنها رابطه مستقیم خواهد داشت و باید از سابقه کار موردنیاز برخوردار باشید تا اجاره شرکت در آزمون به شما داده شود.
برای دریافت مدرک پایه سه شما حداقل باید 25 سال سن و 7 سال سابقه کاری داشته باشید. برای دریافت مدرک پایه دو باید حداقل 30 سال سن و 12 سال سابقه کاری داشته باشید. برای دریافت مدرک پایه یک نیز حداقل سن قابل قبول 36 سال بوده و باید حداقل 18 سال سابقه کاری مرتبط داشته باشید.
جمعبندی
در نهایت با پاسخ سؤال آزمون نظام مهندسی چیست همراه شما عزیزان بودیم و اطلاعات کاملی را در این زمینه در اختیار شما عزیزان قرار دادیم. اگر شما نیز شرایط لازم برای شرکت در این آزمون را دارید، بهتر است که هرچه سریعتر شانس خود را امتحان کرده و مدرک نظام مهندسی خود را دریافت نمایید تا بتوانید از مزیتهای بیشمار این مدرک بهرهمند شوید و وضعیت شغلی و مالی خودتان را بهبود ببخشید.
جدول جمعبندی
سطحبندی مدرک نظام مهندسی |
مدرک پایه سه |
مدرک پایه دو |
مدرک پایه یک |
مدرک ارشد |
سؤالات متداول
آیا بدونسابقه کار میتوان در آزمون شرکت نمود؟
باید اشاره کرد که در حال حاضر بر اساس قوانینی که وضع شده است هیچکدام از افراد نمیتوانند بدون داشتن سابقه کار مرتبط موردنیاز در آزمون نظام مهندسی شرکت نمایند و داشتن حداقل سابقه موردنیاز ضروری میباشد.
آزمون نظام مهندسی چند بار در سال برگزار میشود؟
در حال حاضر آزمون نظام مهندسی دو بار در سال برگزار میشود و درصورتیکه شما نتوانید در نیمه اول سال موفق به شرکت در آزمون شوید میتوانید شانس خود را مجدداً در آزمون نیمسال دوم امتحان نمایید و هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت.
آیا موفقیت در این آزمون راحت است؟
بدون شک این آزمون برای کسی که مطالعه خوبی داشته باشد راحت خواهد بود و میتوان در آن موفق شد. اگر شما زمان کافی برای مطالعه در این آزمون را ندارید، پیشنهاد میشود که حتماً در کلاسهای آمادگی شرکت کرده و کتابهای کمکدرسی مطالعه نمایید.
آیا با دیپلم میتوان در این آزمون شرکت کرد؟
بدون شک بله افراد دارای مدرک دیپلم نیز میتوانند در این آزمون شرکت نمایند. برای افرادی که دارای مدرک دیپلم هستند، سابقه کار بیشتری در نظر گرفته شده است و شما باید از حداقل سابقه کاری مرتبط برخوردار باشید تا بتوانید در آزمون شرکت نمایید.