آزمون نظارت و اجرای معماری، آزمونی مهم برای مهندسین است که با موفقیت در آن، پروانه درجه سه نظارت یا اجرا در زمینه معماری سازه به آنان اعطا میشود. این آزمون توسط نظام مهندسی ساختمان در ایران برگزار شده و هدف آن، ارزیابی مهندسین از نظر دانش و تواناییهای فنی است.
این آزمون دارای منابع و مباحث خاصی است، از جمله نظارت و اجرای ساخت و ساز، ایمنی کارگاهها ، مقررات ملی ساختمان غیره. داوطلبان بر اساس منابع اعلام شده در سایت، باید منابع خاصی را مطالعه کرده تا بتوانند نمره قبولی را در این آزمون به دست آورند.
در این مطلب به بررسی دقیق تر شرایط نظارت و اجرای معماری ، منابع نظارت و منابع اجرا، شرایط ثبت نام و اعلام نتایج، و دیگر جزئیات مربوطه پرداخته شده است.
آزمون نظارت معماری:
این آزمون به منظور اعطا پروانه درجه سه به مهندسین معماری برگزار میشود. داوطلبینی که صلاحیت علمی لازم در این زمینه را داشته باشند، مجوز نظارت بر پروژههای ساختمانی در حیطه معماری را کسب خواهند کرد.
در روند آزمون، 60 سوال تستی به داوطلب ارائه میشود. موضوعات این سوالات عبارتند از :
- مقررات ملی ساختمان و آئین نامه نظارت بر ساخت و ساز.
- اصول و روشهای نظارت و کنترل کیفیت، و شناسایی و حل مشکلات اجرایی.
- تطابق اجرا با نقشههای طراحی.
- مدیریت پروژه از نظر زمان و هزینه.
- ایمنی و بهداشت، و مدیریت خطرات.
- آشنایی با حقوق و مسئولیتهای قانونی.
پیش از برگزاری آزمون ، منابعی در سایت نظام مهندسی و مقررات ملی ساختمان برای مطالعه اعلام میشوند. این منابع به طور کلی عبارتند از کتب رسمی پایه و جامع مقررات ملی ساختمان استانداردهای ملی ، کتب آئین نامهها، کتب تخصصی دانشگاهی، نشریات سازمان نظام مهندسی و غیره. اطلاع از این مراجع رسمی، کمک موثری به موفقیت در آزمون خواهد کرد.
آزمون اجرا معماری:
آزمون اجرای معماری به منظور ارائه پروانه مدیریت اجرایی به مهندسین برگزار میشود. هدف از برگزاری این آزمون ، اطمینان از رعایت استانداردها، کنترل کیفیت و ایمنی، و مدیریت موثر پروژه است.
سوالاتی که در بخش اجرا مطرح میشوند، شامل انواع مباحث:
- آشنایی با مقررات ملی ساختمان، قوانین و آئیننامهها.
- اصول اجرای ساختمان از نظر تکنیک و روشها، و استفاده از مصالح و تجهیزات به نحو صحیح.
- مدیریت پروژه از نظر زمان هزینه و فرآیند اجرایی.
- کنترل کیفیت، شناسایی و حل مشکلات.
به همین منظور ، منابعی توسط سازمان مقررات ملی اعلام میشود که این منابع مشابه با آزمون نظارت، در سایت رسمی اعلام شده و داوطلبان در زمان آمادگی پیش از آزمون، میتوانند این منابع را تهیه کرده و مطالعه نمایند.
شرایط آزمون نظارت و اجرا معماری:
این آزمون همانطور که پیش تر اشاره شد ، شامل 60 سوال تستی است و 150 دقیقه زمان پاسخگویی برای آن در نظر گرفته شده است. سوالات دارای نمره منفی بوده و هر سه سوالات غلط، منجر به حذف یک سوال صحیح خواهند شد. در نتیجه نیاز است تا داوطلب دقت بالایی در جوابدهی، و مدیریت زمان و ارائه تکنیک برای تست زنی داشته باشد.
آزمون به صورت اوپن بوک برگزار شده و افراد میتوانند تمامی کتب و جزوات دلخواه را به همراه داشته باشند . در نتیجه افزایش سرعت سرچ پاسخ در این بازه زمانی از اهمیت بالایی برخوردار است.
بودجه بندی آزمون نظارت معماری:
اطلاع از بودجه بندی سوالات سالهای گذشته، کمک میکند تا فرد بتواند زمان مطالعه خود را صرف موضوعاتی با اهمیت بیشتر کرده که سهم بالایی از سوالات را به خود اختصاص میدهند.
در یک بررسی کلی از بودجه بندی سوالات نظارت معماری در سالهای گذشته، روال کلی به این صورت بوده است:
- بخش مقررات ملی ساختمان: 30 الی 25 درصد ار کلی سوالات.
- اصول نظارت و کنترل کیفیت: 20 الی 25 درصد سوالات.
- مدیریت پروژه و هماهنگی: 15 الی 20 درصد.
- ایمنی بهداشت و کارگاه: 15 الی 20 درصد .
- حقوق و تعهدات مهندس ناظر: 10 الی 15 درصد.
این مقادیر به طور تقریبی در طی آزمونهای گذشته همواره رعایت شدهاند و اطلاع از آنان و کسب آمادگی برای آن ، رتبه نهایی را به طرز موثری افزایش خواهد داد.
بودجه بندی آزمون اجرا معماری:
در بخش اجرا نیز مطالب دارای بودجه تخصیص داده شده هستند و به طور کل، میتوان این تقسیم بندی را برای آن در نظر گرفت:
- مقررات ملی ساختمان: 25 الی 30 درصد از کل سوالات.
- اصول و تکنیکهای اجرای ساختمان: 20 الی 25 درصد از سوالات.
- مدیریت پروژه و برنامه ریزی: 20 الی 15 درصد.
- ایمنی و بهداشت: 20 الی 15 درصد.
- کنترل کیفیت و بررسی مستندات: 10 الی 15 درصد.
این رقم، یک بررسی کلی بوده و ممکن است تغییراتی در آزمونهای آینده در آن مشاهده شود.
ثبتنام آزمون نظارت و اجرا پایه 3 معماری:
به منظور ثبت نام و شرکت در این آزمون، دارا بودن برخی شرایط از ضروریات است.
داوطلبان باید دارای حداقل مدرک کارشناسی در رشته معماری، شهرسازی، عمران و دیگر رشتههای مرتبط باشند.
افرادی که با مدرک کارشناسی قصد شرکت در ازمون را دارند، باید حداقل سه سال سابقه کار مرتبط با رشته خود را داشته باشند؛ که این سه سال پس از فارغ التحصیلی آنان از دانشگاه لحاظ شده و باید به صورت رسمی و تایید شده انجام شده باشد. داوطلبانی که با مدرک کارشناسی ارشد قصد ورود به آزمون را دارند، نیاز به دو سال سابقه کار معتبر، و داوطلبان با مدرک دکتری نیاز به 1 سال سابقه کار دارند.
همچنین باید در سازمان نظام مهندسی نیز عضو شده و مدارک خود را به تایید رسانده باشند.
ثبت نام از طریق سایت www.inbr.ir صورت گرفته و روند آن بصورت آنلاین انجام میشود. داوطلبان با مراجعه به سایت، باید در سایت عضو شده و یا میتوانند از حساب کاربری خود وارد شوند. در زمانی که اطلاعیه شروع ثبتنام مشخص شود، لینک ثبت نام قابل کلیک کردن شده و با کلیک روی این لینک، به سامانه ثبتنام منتقل میشوند.
با ورود به بخش ثبتنام، تمامی مدارک به صورت اسکن شده باید در جایگاه مخصوص خود درج شوند. این اطلاعات شامل مدارک تحصیلی، گواهی اشتغال به کار، مدارک شخصی، راههای ارتباطی و غیره هستند. همچنین نیاز است تا هزینهای نیز پرداخت شود که این پرداخت هزینه از طریق درگاه بانکداری اینترنتی انجام میگردد.
تمامی مراحل باید به طور کامل و دقیق، پیش از تایید اطلاعات صورت بگیرد؛ چرا که با تایید اطلاعات، امکان ویرایش آن وجود نداشته و منجر به از دست رفتن هزینه و مشکلاتی در روند آزمون و اعلام نتیجه میشود. با تایید اطلاعات ، کد رهگیری و برگه ورود به جلسه صادر خواهد شد. این برگه حاوی اطلاعات شخص، ساعت، روز و مکان آزمون خواهد بود.
دوره آموزشی نظارت و اجرای معماری:
پیش از آزمون نظارت و اجرا ، داوطلب باید سطح آمادگی بالایی به دست آورد. این آمادگی با شرکت در دورههای آموزشی و یا پکیجهای جامع آموزشی نظارت و اجرا صورت میگیرد. این پکیجها یا دورهها داوطلب را به طور کامل برای آزمون آماده کرده و سطح علمی و فنی او را ارتقا خواهند بخشید.
محتوای دورههای آموزشی برتر عبارتند از:
- آموزش کامل مراجع و منابع اعلام شده توسط مقررات ملی.
- ارائه نمونه سوالات آزمونهای گذشته و ارائه سوالات مرجع و مهم.
- ویدئوهای آموزشی از اساتید برتر کشور به منظور تدریس و ارائه نکات و ترفندهای ضروری.
- برگزاری آزمونهای شبیه سازی شده.
- مشاوره تحصیلی و تحلیل روند آموزشی داوطلب.
و بسیاری دیگر از اطلاعات ضروری ، که به داوطلب شانس بیشتری برای قبولی در آزمون میدهند. از نمونه دورههای جامع و معتبر در ایران، دوره نظارت و اجرای معماری از مهندس مهدی دریانی است. این دورهها بیشتری آمار قبولی داوطلبان را به خود اختصاص داده و موفقیت زیادی برای دانشجو به همراه دارند. آموزش منابع برتر، ارائه نکات و ترفندهای تست زنی، مدیریت زمان و تدریس مفهومی از مزیتهای این دوره هستند.
جدول خلاصه:
آزمون نظارت و اجرا معماری: |
مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر در رشتههای مرتبط هفتگانه مهندسی. |
حداقل 3 سال سابقه کاری معتبر و مرتبط. |
عضویت در سازمان نظام مهندسی |
فرآیند ثبت نام ارائه مدارک |
سوالات متداول :
هزینه شرکت در آزمون نظارت و اجرا چقدر است؟
این رقم در هر دوره متغیر خواهد بود. در آخرین دوره، هزینه آن 196 هزار تومان بوده است.
رشتههای تحصیلی که مجاز به آزمون نظارت و اجرا معماریاند، چه رشتههایی هستند؟
رشتههای هفتگانه نظام مهندسی: معماری، برق، عمران، شهرسازی، ترافیک، مکانیک و نقشه برداری.
زمان ثبت نام آزمون نظارت معماری کی است؟
این زمان در سایت نظام مهندسی اعلام خواهد شد و تاریخ دقیقی اعلام نشده است.