اگر شما نیز فارغالتحصیل مقطع کارشناسی رشته معماری هستید میتوانید بهعنوان یک کارشناس رسمی در دادگستری شروع به فعالیت کنید؛ برای تبدیلشدن به یک کارشناس تنها نیاز است که در دو مرحله آزمون کارشناسان شرکت کرده و نمره بالایی را نسبت به دیگر داوطلبان کسب کنید تا عضو پذیرفتهشدگان آزمون باشید و پروانه کارشناسی خود را بهراحتی به دست بیاورید؛ لازم است بدانید که آزمون از منابع خاص دانشگاهی طراحی میشود؛ اگر میخواهید که با منابع آزمون کارشناس دادگستری رشته معماری آشنا شوید بهتر است که در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
منابع عمومی و اختصاصی آزمون کارشناس رسمی دادگستری رشته معماری
سازمان برگزارکننده آزمون سعی کرده تا برای هر رشته از منابع مختلف استفاده کند؛ با انتخاب منابع درستتر و تخصصیتر برای هر رشته میتوان متقاضیان مربوط به همان رشته را بهتر ارزیابی کرد و افراد باتجربهتر و با علم بالاتر را راحت یافت و پذیرش کرد.
البته خوشبختانه تعداد منابع آزمون کارشناس رسمی دادگستری خیلی بالا نیست و اگر بهخوبی مطالعه کنید میتوانید بر کل منابع مسلط شوید و بهراحتی از بین هزاران داوطلب دیگر پروانه کارشناسی خود را دریافت نمایید. بهطورکلی منابع تخصصی آزمون رشته معماری عبارتاند از:
- شرایط عمومی پیمان
- مقررات ملی ساختمان (مباحث 3،4،5،6،7،9،10،12،15،18،19،22)
- آییننامه اصلاح شده 2800 زلزله
- عناصر و جزئیات اجرایی ساختمان
- دانش عمومی در حوزههای مهندسی (عمران، معماری، و شهرسازی)
- نشریات سازمان برنامهوبودجه (شمارههای 55،92،101 و 234)
- آییننامه بتن ایران (آبا)
البته که آزمون کارشناس رسمی دادگستری یک سری منابع ثابت و عمومی نیز دارد که درون تمام رشتهها وجود دارد و همه داوطلبان موظف هستند که این منابع را مطالعه نموده و به طور کامل روی آنها مسلط باشند؛ منابع عمومی آزمون کارشناس دادگستری رشته معماری عبارتاند از:
- روی قوانین کانون کارشناسان دادگستری تسلط داشته باشید
- روی آییننامه اجرایی قانون کانون کارشناسان دادگستری تسلط داشته باشید
- تسلط روی ماده 197 قانون توسعه اقتصادی داشته باشید
- روی آییننامه اجرایی ماده 197 قانون توسعه اقتصادی نیز تسلط کافی را داشته باشید
شرایط شرکت در آزمون کارشناس رسمی دادگستری
یک سری شرایط وجود دارد که باید قبل از شرکت در آزمون به آنها توجه لازم را داشته باشید؛ درصورتیکه هر یک از شرایط زیر را زیر پا بگذارید شما اجازه شرکت در آزمونهای کارشناسی را نخواهید داشت و باید اول به دنبال تهیه شرایط اولیه رفته و دوباره شرکت نمایید.
لازم به ذکر است که شما نمیتوانید بهصورت همزمان در دو جا به کارشناسی بپردازید؛ برای مثال اگر شما بهتازگی در آزمون کارشناسی قوه قضایی تأیید صلاحیت شدید و به عنوان کارشناس شناخته میشوید؛ نمیتوانید در آزمون کارشناس دادگستری شرکت نمایید.
همچنین باید به این موضوع اشاره کنیم که شما باید حتماً در حوزه استان محل زندگی خودتان ثبتنام کنید؛ برای مثال اگر شما در استان تهران زندگی میکنید نمیتوانید برای شرکت در آزمون به استان اصفهان بروید و در آن جا امتحان دهید، زیرا شما بومی استان اصفهان محسوب نمیشوید.
شما باید برای شرکت در آزمون یک مدرک دانشگاهی کاملاً معتبر داشته باشید؛ مدرک دانشگاهی شما میتواند داخلی یا خارجی باشد، اما نکته اصلی اینجا است که باید مورد تأیید وزارت علوم و تحقیقات قرار بگیرد؛ لازم به ذکر است که این مدرک تحصیلی باید مدرک کارشناسی یا بالاتر باشد.
برای اینکه بتوانید در آزمون شرکت کنید باید حداقل 5 سال از گرفتن مدرک کارشناسی شما گذشته باشد، در غیر این صورت اجازه شرکت به شما داده نخواهد شد؛ این موضوع باعث میشود تا کارشناسان بیتجربه که ممکن است کارایی لازم را نداشته باشند از امتحان حذف شوند.
علاوهبرآن نیاز است که حداقل 5 سال در رشته تحصیلی مرتبط به خود سابقه کار داشته باشید؛ لازم است بدانید سابقه کار شما تنها پس از دریافت مدرک کارشناسی مورد قبول است و اگر قبل از دریافت مدرک خود سابقه کار داشتید نمیتوانید از آن برای شرکت در آزمون استفاده نمایید.
نکات مهم درباره آزمون کارشناس رسمی دادگستری رشته معماری
نکات مختلفی درباره آزمون کارشناس رسمی دادگستری رشته معماری وجود دارد که باید حتماً با آنها آشنا باشید؛ برای مثال خیلی از شما سؤال دارید که این آزمون چند سؤال دارد؛ در جواب باید گفت که تعداد سؤالات در هر دوره متفاوت بوده و از یک الگوی عددی خاص پیروی نمیکند؛ به طور معمول با استناد به آزمونهایی که درگذشته برگزار شده است این آزمون 50 الی 70 سؤال تستی خواهد داشت.
آزمون کارشناس رسمی برخلاف آزمون مهندسی کاملاً منبع بسته است؛ شما به هیچ عنوان نمیتوانید از منابع یا جزوههای خود سر جلسه امتحان استفاده کنید و باید متکی به علم خود باشید؛ علاوهبرآن در امتحانات کارشناسی حتی امکان استفاده از ماشینحساب نیز وجود ندارد.
این آزمون به شکل هم زمان و کشوری برگزار میگردد؛ اما نکته اینجا است که قرار نیست شما با کل ایران برای دستیابی رتبه بهتر بجنگید؛ در هر آزمون نمرات شما با نمرات داوطلبان هم حوزه شما مقایسه خواهد شد و نفرات برتر حوزه شرکتی توسط نهاد مربوطه اعلام خواهد شد که امیدواریم نام شما نیز در این لیست دیده شود.
لازم است بندانید که در این آزمون نمرات منفی نیز لحاظ خواهند شد و بهازای هر سه جواب غلطی که ثبت کنید یک جواب صحیح شما حذف خواهد شد؛ ازآنجاییکه این آزمون کاملاً رقابتی بوده و ظرفیت همه حوزههای امتحان برای پذیرش بالا نیست، پیشنهاد میشود که حداقل به 70 الی 80 درصد سؤالات پاسخ درست دهید تا بتوانید در اولین مرحله یعنی آزمون کتبی موفقیت کسب نمایید.
اگر میخواهید شانس بیشتری برای موفق شدن و پذیرفتهشدن در این آزمون داشته باشید بهتر است که کمی روی مبحثهای حقوقی نیز تسلط پیدا کنید؛ علاوه بر مباحث حقوقی شما باید رو مبحثهای مالیاتی، قوانین بیمه و قوانین کار نیز مسلط باشید تا در کار خود عملکرد بهتری داشته باشید.
پس از اینکه در دو مرحله آزمون موفق شوید و جزو پذیرفتهشدگان قرار بگیرید نوبت به آن میرسد که وارد مرحله کارآموزی شوید؛ در این مرحله شما باید به مدت 6 ماه با یک کارشناس دادگستری حرفهای دیگر کار کنید تا بیشتر با قوانین و شیوه کاری آشنا شوید تا بتوانید یک کارشناس باکیفیت و کاملاً کاربلد باشید.
مرحله دوم آزمون کارشناس رسمی دادگستری رشته معماری
پس از اینکه روی منابع آزمون کارشناس رسمی دادگستری رشته معماری مسلط شدید و توانستید بخش بیشتری از سؤالات آزمون را پاسخ دهید؛ وارد مرحله دوم آزمون خواهید شد؛ معمولاً در هر دوره تعداد پذیرفتهشدگان آزمون کتبی از میزان ورودیهای مجاز بیشتر است و همین موضوع باعث میشود تا با استفاده از مصاحبه برترین نفرات از میان افراد موفق در آزمون کتبی انتخاب شوند.
در این مرحله سؤالات مختلفی از شما پرسیده خواهد شد تا شما را بیشتر شناخته و همچنین علم و تجربه شما را نیز مورد ارزیابی قرار دهند؛ حتی اگر قادر باشید به 100 درصد از سؤالات آزمون کتبی پاسخ دهید باید بتوانید در آزمون مصاحبه نیز نمره بالایی کسب کنید تا به آرزوی خود برسید.
در این مرحله از آزمون هیچ منبعی روبه روی شما قرار نخواهد گرفت تا با خواندن و مطالعه آن خودتان را آماده کرده و بتوانید به همه سؤالات پرسیده شده پاسخ درست دهید، در این مرحله شما باید با اتکا به دانش فردی خودت و شیوههای درست پیشبردن یک مصاحبه درست و اصولی ورق را به سمت خودتان برگردانده و در این مرحله نیز پذیرفته شوید.
اگر اطلاعات خیلی زیادی از نحوه پیشبردن یک مصاحبه درست ندارید؛ پیشنهاد میکنیم که حتماً در کلاسهای کارشناسی دادگستری مهنوس مهدی دریانی شرکت کنید؛ در این کلاسها سعی میشود به شما آموزش داده شود تا از دو مرحله آزمون کارشناس دادگستری عبور کرده و پروانه کارشناسی خود را دریافت نمایید. همچنین در این کلاسها تاکتیکها و شیوههای مختلفی را یاد بگیرید که مصاحبه را برای شما آسانتر از قبل کرده و با کنترل اضطراب خود بتوانید پاسخهای بهتر و درستتری را به سؤالات مصاحبهکننده بدهید و بتوانید نظر او را جلب کنید تا شما را بپذیرد.
جمعبندی
در نهایت با منابع آزمون کارشناس رسمی دادگستری رشته معماری با شما همراه بودیم؛ درصورتیکه میخواهید حکم کارشناسی خود را در رشته معماری بگیرید نیاز است که هرچه سریعتر این منابع را پیدا کرده و آنها را تهیه نمایید؛ با برنامهریزی درست و اصولی و شیوه خواندن مناسب میتوانید بهراحتی روی تمامی این منابع مسلط شده و در آزمون کتبی کارشناس رسمی دادگستری از میان هزاران داوطلب شرکتکننده جزو نفرات برتر باشید.
جدول جمعبندی
سؤالات متداول
آزمون کارشناس رسمی دادگستری رشته معماری چندمرحلهای است؟
بهطورکلی برای اینکه شما به یک کارشناس دادگستری تبدیل شوید نیاز است که دو مرحله از آزمون را پست سر بگذارید؛ اولین مرحله آزمون کتبی است که سؤالاتش بر اساس منابع طرح میگردد و آزمون دوم نیز مصاحبهای است که با شما انجام میشود.
آیا منابع رشته عمران با رشته معماری یکسان است؟
بله در واقع این دو رشته هر دو از منابع اختصاصی مشترک استفاده میکنند و هیچ تفاوتی از نظر منبع با هم ندارند.
آیا هر سال میتوان در این آزمون شرک کرد؟
در جواب باید بگوییم که خیر؛ زیرا این آزمون هر ساله برگزار نمیشود و هر چند سال یکبار این آزمون برگزار خواهد شد.
تعداد سؤالات آزمون چند عدد است؟
معمولاً طراحان سؤال هر دوره از یک تعداد مشخص سؤال استفاده نمیکنند و بهصورت دائم تعداد سؤالات را تغییر میدهند؛ اما اگر بخواهیم نگاهی به آزمونهای قبل تا به امروز بی اندازیم متوجه میشویم که تعداد سؤالات بیت 50 الی 70 عدد متغیر بوده است.