منابع آزمون نظارت و اجراي معماري شامل چندین جلد کتاب هستند که مقررات ملی ساختمان بخش زیادی از آنها را تشکیل میدهد. آشنایی با این منابع و نحوه مطالعه آنها موضوع مهمی است که موفقیت شما در آزمون نظارت و اجراي معماري را تضمین میکند؛ به همین دلیل در جلسه مشاورهای مهندس دریانی مضمون و مباحث هر کتاب و چگونگی آمادگی برای این آزمون بررسی میشوند. برای شرکت در آزمون نظام مهندسی باید شرایطی مانند سابقه کاری حرفهای و مدرک آکادمیک مرتبط با معماری را داشته باشید؛ همچنین داشتن کارت پایان خدمت برای کسب پروانه نظام مهندسی ضروری است. در ادامه به منابع آزمون نظارت و اجرای معماری بیشتر میپردازیم.
آشنایی با آزمون نظارت و اجرای معماری
این آزمون مقدمهای برای دریافت پروانه نظام مهندسی است که هر ساله توسط وزارت راه و شهرسازی برگزار میشود. آزمون نظام مهندسی حالت رقابتی ندارد و هر تعداد از داوطلبانی که ۵۰ درصد نمره را کسب کنند مجاز به دریافت پروانه کسب هستند. یکی از مهمترین شروط موفقیت در آزمون نظارت و اجراي معماري داشتن تسلط کافی بر روی تمامی منابع مورد نیاز است.
پس از مراجعه به دفتر مقررات ملی نظام مهندسی میتوانید منابع این آزمون را مشاهده کنید که به صورت کوتاه مدت به روز رسانی میشود. در این آزمون تستی تمامی سوالات از مباحث مختلف نمره یکسانی دارند؛ همچنین به پاسخهای اشتباه نمره منفی تعلق میگیرد و با وجود ۳ پاسخ اشتباه یکی از جوابهای درست شما نیز از بین میرود.
آزمون نظام مهندسی در زمینه نظارت و اجرای معماری به صورت کتاب باز است که میتوانید از منابع و جلوههای شخصی خود به عنوان کمکی استفاده کنید. استفاده از ماشین حساب در این آزمون مشکلی ندارد و به راحتی میتوانید محاسبات خود را در کمترین زمان ممکن انجام دهید.
منابع لازم برای شرکت در آزمون نظارت و اجرای معماری
آگاهی کامل از منابعی که در آزمون نظام مهندسی برای طرح سوال انتخاب میشوند یکی از راهکارهای موثر برای موفقیت در این آزمون است. در هر دوره پیش از برگزاری آزمون منابع رسمی بر روی درگاه اینترنتی دفتر مقررات ملی ساختمان قرار میگیرد که در ادامه اسامی آنها را به طور کامل نام میبریم.
- قانون نظام مهندسی کنترل ساختمان و آئین نامههای مربوط به آن
- مبحث ۲ (نظامات اداری)
- مبحث ۳ (حفاظت ساختمانها در مقابل حریق)
- مبحث ۴ (الزامات عمومی ساختمان)
- مبحث ۵ (مصالح و فرآوردههای ساختمانی)
- مبحث ۷ (ژئوتکنیک و مهندسی پی)
- مبحث ۸ (طرح و اجرای ساختمانها با مصالح بنایی)
- مبحث ۹ (طرح و اجرای ساختمان بتن آرمه)
- مبحث ۱۰ (طرح و اجرای ساختمان فولادی)
- مبحث ۱۱ (اجرای صنعتی ساختمان)
- مبحث ۱۲ (ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا)
- مبحث ۱۳ (طرح و اجرای تاسیسات برقی ساختمان)
- مبحث ۱۴ (تاسیسات مکانیکی)
- مبحث ۱۵ (آسانسورها و پلکان برقی)
- مبحث ۱۶ (تاسیسات بهداشتی)
- مبحث ۱۷ (لوله کشی گاز طبیعی)
- مبحث ۱۸ (عایق بندی و تنظیم صدا)
- مبحث ۱۹ (صرفه جویی در مصرف انرژی)
- مبحث ۲۰ (علائم و تابلوها)
- مبحث ۲۱ (پدافند غیر عامل)
- مبحث ۲۲ (مراقبت و نگهداری از ساختمان)
- راهنمای جوش و اتصالات جوشی در ساختمانهای فولادی (بخش نظارت و اجرا)
- پیوست ششم آئیننامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله استاندارد ۲۸۰۰ -ویرایش چهارم-(طراحی لرزهای و اجرای اجزای غیرسازهای معماری)
- گودبرداری، پی سازی و سازههای نگهبان
- روشها و مسائل اجرایی ساخت و ساز در مراحل مختلف و نقشه جزئیات اجرایی ساختمان
- قراردادها و شرایط عمومی و خصوصی مرتبط با انواع قراردادها و پیمانها
- راهنمای طراحی و اجرای دیوارهای بنایی محوطه
- ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری براي افراد دارای معلوليت – ویرایش سوم ۱۳۹۹
نکته مهم: ۳ منبع زیر تنها برای بخش اجرا هستند و در قسمت نظارت سوالی از آنها طرح نمیشود:
- ماشینآلات ساختمانی و آشنایی با نحوه عملکرد، بهره برداری و نگهداری آنها
- قوانين مرتبط با صنعت بيمه و ماليات و کار
- مدیریت ساخت و نظام برنامه ریزی و کنترل پروژه
معرفی قسمتهایی از منابع آزمون نظارت و اجرای معماری توسط مهندس دریانی
آشنایی با برخی از منابع مورد نیاز برای موفقیت در آزمون نکته مهمی است که در جلسههای مشاورهای مهندس دریانی به صورت کامل بررسی میشوند. برخی از این منابع اهمیت بالایی دارند و برای آشنایی با آنها بهتر است از افراد حرفهای در این زمینه کمک بگیرید. در ادامه برخی از کتابهایی که در لیست منابع مورد نیاز برای شرکت در آزمون نظارت و اجرای معماری هستند را بررسی میکنیم.
مبحث ۱۹ (صرفه جویی در مصرف انرژی)
این کتاب یکی از مهمترین اعضای مجموعه ۲۲ گانه مقررات ملی ساختمان است که در آزمون نظارت و اجرای معماری مورد توجه قرار میگیرد. مباحثی مانند عایق کاری حرارتی، تاسیسات گرمایشی، سرمایشی، تهویه مطبوع، تأمین آب گرم و قرارگیری منابع روشنایی در این کتاب بررسی میشوند. این کتاب بخشهای مختلفی دارد که در هر کدام از آنها تعریف و فرمولهای منحصر به فردی تعریف شده است.
گودبرداری، پی سازی و سازههای نگهبان
این کتاب تمامی مباحث مورد نیاز در زمینه گودبرداری را به صورت خودآموز و جامع به داوطلبان آموزش میدهد؛ همچنین دستورالعمل گودبرداری اصولی و تأیید شده توسط وزارت راه و شهر سازی تعریف شده است. روند تألیف این کتاب از مباحث پایه و تعریفی به سمت موضوعهای مفهومی و پیچیده است که داوطلب را به صورت کامل برای آزمون آماده میکند.
مبحث ۱۴ (تاسیسات مکانیکی)
در این کتاب تمامی بایدها و نبایدهای مورد نیاز برای انجام تمامی تاسیسات ساختمان مانند تاسیسات گرمایشی، سرمایشی، تهویه مطبوع و ذخیره آب گرم بررسی میشوند. تمامی مراحل از جمله طراحی، اجرا، نگهداری و تغییرات با توجه به رعایت این موارد الزام قانونی دارند. هدف مباحث مطرح شده در این کتاب رسیدن به سطح بالایی از ایمنی، بهداشت، آرامش، بازدهی مناسب و صرفه اقتصادی است.
مبحث ۱۸ (عایق بندی و تنظیم صدا)
کتاب عایق بندی و تنظیم صدا یکی دیگر از کتابهای مقررات ملی ساختمان است که مباحث و قواعد مربوط به عایق بندی و کاهش صداهای مزاحم را بررسی میکند. در این کتاب انواع روشهای محاسبه ضریب انتقال صوت و روشهای مختلف برای جلوگیری از آن به داوطلب آموزش داده میشود؛ همچنین افزایش کیفیت و بهبود پخش صدای مطلوب از دیگر اهداف این کتاب است.
شرایط شرکت در آزمون نظارت و اجراي معماري
داشتن مدرک معتبر وزرات علوم و تحقیقات معماری یکی از شرایط لازم برای شرکت در این آزمون است؛ همچنین صلاحیت فرد در رابطه با گرایش مدرک دانشگاهی باید توسط سازمان مربوطه تأیید شود. شرکت در آزمون نظارت و اجرای معماری به کارت پایان خدمت نیازی ندارد؛ اما برای دریافت پروانه نظام مهندسی به گواهی پایان خدمت یا معافیت از سربازی نیاز دارید. داشتن سابقه کار حرفهای پس از دریافت مدرک دانشگاهی مرتبط با معماری تا روز آزمون یکی دیگر از موضوعهای مهم در این زمینه است؛ به طوری که با مدرک کارشناسی حداقل ۳ سال، ارشد ۲ سال و دکتری یک سال در نظر گرفته میشود.
تعداد سوالات آزمون نظارت و اجراي معماري
این آزمون در ۲ بخش متفاوت برگزار میشود که یکی از آنها نظارت و دیگری اجرای معماری است. هر کدام از این بخشها به صورت تستی و با تعداد سوال ۶۰ در اختیار داوطلبان قرار میگیرند. مدت زمان پاسخگویی به سوالات ۱۵۰ دقیقه است که با تقسیم بر تعداد سوالات میتوانید به نتیجه ۲.۵ دقیقه برای هر سوال برسید.
آمادگی برای شرکت در آزمون نظارت و اجرای معماری توسط مهدی دریانی
نحوه مطالعه منابع آزمون نظارت و اجرای معماری یکی از نکات مهم در مسیر موفقیت شما تلقی میشود؛ زیرا حجم منابع بسیار زیاد است و از طرفی آزمون را به صورت کتاب باز برگزار میکنند. در جلسههای مشاورهای مهندس دریانی نحوه مطالعه و آمادگی برای آزمون به صورت کامل بررسی میشوند تا هیچ نقطه کوری باقی نماند. در ادامه برخی از نکات مهم برای آمادگی و موفقیت در آزمون نظارت و اجرای معماری را بررسی میکنیم.
- مطالب را به صورت روزنامه وار مطالعه کنید تا زمان کافی داشته باشید.
- مدیریت زمان موضوع مهمی در زمینه مطالعه منابع آزمون است.
- تست زنی و بررسی سوالات آزمون سالهای اخیر یکی دیگر از نکات مهم محسوب میشود.
- خلاصه نویسی از مطالب مهم یکی از مواردی است که وقت شما را بهینه سازی میکند.
- استراتژی مناسب برای پاسخگویی به سوالات آسان تا سخت یکی از نکات مهم محسوب میشود.
سخن پایانی
منابع آزمون نظارت و اجراي معماري شامل کتابهایی در موضوعهای مختلف هستند که مجموعه مقررات ملی ساختمان بخش بزرگی از آن را تشکیل میدهند. در این کتابها انواع روشهای محاسبه، نظارت و اجرای اهداف معماری در ساختمان بررسی میشوند؛ همچنین قوانین و مقررات را به صورت کامل به داوطلبان آموزش میدهند. برای شرکت در آزمون تستی نظارت و اجرای معماری باید سابقه کاری حرفهای پس از دریافت مدرک آکادمیک مرتبط با معماری را داشته باشید. مهندس دریانی با سابقهای درخشان در امور مشاورهای آزمونهای نظام مهندسی و استخدامی مسیر موفقیت در این آزمون را برای شما روشن میکند.
سوالات متداول
- منابع آزمون نظارت و اجرای معماری کدام کتابها هستند؟ سوالات از روی جلدهای ۲۲ گانه مقررات ملی ساختمان و چند منبع دیگر طرح میشوند.
- کارت پایان خدمت برای شرکت در آزمون نظام مهندسی ضروری است؟ خیر، اما برای دریافت پروانه نظام مهندسی ضروری است.
- آزمون نظارت و اجرای چگونه است ؟ به صورت تستی و در ۲ بخش نظارت و اجرا برگزار میشود.